Niespodzianka, kto jej nie lubi? Jeśli chodzi o miłe niespodzianki, to ja jestem jak najbardziej za tak, i jestem pewna, że większość z Was też jest tego samego zdania :)
Kilka dni temu dostałam piękny kosz, a w nim kilka produktów, z którym mam przygotować danie, ale o tym za tydzień. Dziś chciałam ogłosić konkurs, o którym kilka słów niżej.
Niespodzianka od Intermarche
Nagrodą w konkursie jest bon o wartości 100 zł na zakupy w sklepie Intermarche.
Co trzeba zrobić, aby wygrać zakupy? Zadanie jest bardzo proste :)
Aby wziąć udział w konkursie, należy przygotować propozycję przepisu z wykorzystaniem produktów z kosza, czyli:
- cukier trzcinowy
- mąka tortowa
- konfitura z malin
- konfitura z jeżyn
- orzechy włoskie
- płatki migdałowe
Swój autorski przepis pozostawcie w komentarzu pod tym wpisem.
Każdy uczestnik może przesłać dowolną liczbę przepisów, jednak każda propozycja musi być w oddzielnym komentarzu.
Wśród wszystkich przesłanych propozycji wybiorę jeden, moim zdaniem najciekawszy przepis, a jego autor otrzyma bon o wartości 100 zł. Konkurs trwa od 02 października do 08 października 2014 roku do godziny 23:59:59.
Ogłoszenie rozstrzygnięcia konkursu nastąpi w dniu 09 października, w tym dniu opublikuję również swoją propozycję przygotowanej potrawy.
Ja już mam pewne plany, co do tych produktów, ale to będzie moja słodka tajemnica :)
Miło mi będzie, jeżeli polubicie też mój fanpage ? jednak nie jest to warunek udziału w konkursie.
Zapraszam i życzę powodzenia!
Rogaliki :-)
Składniki:
mleko 100 ml
drożdże 20g
cukier trzcinowy 20g
1 jajko
mąka 230g+20g
masło 25g
rozbełtane całe jajko do posmarowania rogalików
Robimy rozczyn z mleka ma być lekko ciepłe, dodajemy drożdże, cukier trzcinowy i łyżkę mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy
do wyrośnięcia. Do miski wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i mąkę. Ciasto
wyrabiamy aż będzie gładkie. Pod koniec wyrabiania dodajemy
roztopione masło i chwilę wyrabiamy. Po dodaniu masła powinno ciasto odchodzić od dłoni .Wyrobione ciasto zostawiamy pod
ściereczką do wyrośnięcia na około 1,5 godz. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części, z każdej formujemy kulę i
wałkujemy na dwa okrągłe placki o grubości około 1-1,5cm. Każdy krążek
kroimy na osiem trójkątówna każdy nakładamy łyżeczką komfiturę z malin i na przemian z jeżyn z których zawijamy rogaliki.Rogaliki układamy na
blaszce, na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy
na 45 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy rogaliki jajkiem i posypujemy wcześniej zmielonymi orzechami i tak samo migdałami na przemian .
Pieczemy w 180st około 15 minut aż się zrumienią. Smacznego
Rogaliki :-)
Składniki:
mleko 100 ml
drożdże 20g
cukier trzcinowy 20g
1 jajko
mąka tortowa 230g+20g
masło 25g
rozbełtane całe jajko do posmarowania rogalików
Robimy rozczyn z mleka ma być lekko ciepłe, dodajemy drożdże, cukier trzcinowy i łyżkę mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy
do wyrośnięcia. Do miski wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i mąkę. Ciasto
wyrabiamy aż będzie gładkie. Pod koniec wyrabiania dodajemy
roztopione masło i chwilę wyrabiamy. Po dodaniu masła powinno ciasto odchodzić od dłoni .Wyrobione ciasto zostawiamy pod
ściereczką do wyrośnięcia na około 1,5 godz. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części, z każdej formujemy kulę i
wałkujemy na dwa okrągłe placki o grubości około 1-1,5cm. Każdy krążek
kroimy na osiem trójkątówna każdy nakładamy łyżeczką komfiturę z malin i na przemian z jeżyn z których zawijamy rogaliki.Rogaliki układamy na
blaszce, na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy
na 45 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy rogaliki jajkiem i posypujemy wcześniej zmielonymi orzechami i tak samo migdałami na przemian .
Pieczemy w 180st około 15 minut aż się zrumienią. Smacznego
Leśny Omlet
Składniki:
– 1 szklanka płatków owsianych
– 2 jajka
– 2 białka
– 10 dag rodzynek
– 2 łyżki cukru trzcinowego
– 1 łyżka mąki tortowej
– 1/2 szklanki orzechów włoskich
– 10 dag płatków migdałowych
– 15 dag serka mascarpone
– 2 łyżki konfitury jeżynowej
– 2 łyżki konfitury malinowej
– 2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Płatki owsiane i orzechy włoskie mielimy, dodajemy 2 jajka i 2 białka, następnie dodajemy rodzynki, cukier trzcinowy i mąkę tortową, dokładnie mieszamy do czasu
połączenia składników. Smażymy na oleju po kilka minut z każdej strony aż omlet delikatnie się przyrumieni. Konfiturę jeżynową i malinową mieszamy z serkiem mascarpone, następnie smarujemy omlet i posypujemy płatkami migdałowymi.
Cudnie ten kosz wygląda….
Leśno – orzechowy torcik :)
Biszkopt:
6 jajek
100 g orzechów włoskich
3 łyzki mąki tortowej
6 łyżek cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
Białka ubijamy na sztywno z cukrami, dodajemy po jednym żółtku nie przestając ubijać. Do masy dodajemy przesianą mąkę tortową i dokładnie zmielone orzechy włoskie. Biszkopt pieczemy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut (biszkopt jest wysoki….). Studzimy. Przecinamy na 3 placki.
Poncz:
100 ml wódki
2 – 3 łyżki cukru pudru (najlepiej trzcinowego)
Krem:
100 g migdałów
około 2 szklanek wody źródlanej
4 łyżki cukru trzcinowego
40 g mąki ziemniaczanej
kostka masła miękkiego (kilka godzin poza lodówką)
Gotujemy mleko migdałowe. Migdały, najlepiej obrane ze skórki namaczamy przez kilka godzin. Zalewamy wodą źródlana i miksujemy na papkę, a następnie przecedzamy przez lniana ściereczkę. ”Mleko”dzielimy na dwie części. Pół szklanki łączymy z cukrem i mąką i dokładnie mieszamy. Resztę zagotowujemy i gdy zacznie wrzeć – wlewamy pozostałą część. Czekamu aż całośc się zagotuje. Powstały budyń studzimy. Masło ubijamy na puch, podajemy stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu.
Dodatkowo:
po 3 łyżki konfitury z jeżyn i malin
garść płatków migdałowych
jeżyny lub maliny do dekoracji
Biszkopty nasączamy wódką wymieszaną z cukrem. 1 blat smarujemy konfiturą z jeżyn a następnie cienko smarujemy kremem, układamy 2 blat, smarujemy konfitura z malin, kremem i układamy 3 blat. Tort pokrywamy pozostałym kremem. Płatki migdałów podprażamy na patelni. Obsypujemy nimi boki tortu. Na górze kładziemy świeże owoce. Przed podaniem chłodzimy w lodówce. Smacznego!
Ciasto orzechowe z powidłami
ciasto:
– 4 szklanki mąki tortowej
– 1 i 1/2 kostki margaryny
– 3/4 szklanki cukru
– 6 żółtek
– 1 opakowanie proszku do pieczenia (16g)
do przełożenia:
– 1 szklanka cukru trzcinowego
– 6 białek
– 1 opakowanie kremu karpatkowego
– 125 ml konfitury malinowej
– 125 ml konfitury jeżynowej
– 20 dag orzechów włoskich
do dekoracji:
– polewa czekoladowa
– 10 dag płatków migdałowych
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i wyłożyć nimi dwie takie same, niskie, prostokątne formy, posmarować wymieszanymi razem powidłami.
Białka ubić ze szklanką cukru na sztywno. Nałożyć pianę na powidła i posypać posiekanymi orzechami. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przygotować krem karpatkowy według przepisu na opakowaniu. Na pierwszy placek nałożyć krem karpatkowy, nakryć drugim, odwracając go warstwą orzechowo-powidłową do dołu. Polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałów.
Ciasto orzechowe z powidłami
ciasto:
– 4 szklanki mąki tortowej
– 1 i 1/2 kostki margaryny
– 3/4 szklanki cukru
– 6 żółtek
– 1 opakowanie proszku do pieczenia (16g)
do przełożenia:
– 1 szklanka cukru trzcinowego
– 6 białek
– 1 opakowanie kremu karpatkowego
– 125 ml konfitury malinowej
– 125 ml konfitury jeżynowej
– 20 dag orzechów włoskich
do dekoracji:
– polewa czekoladowa
– 10 dag płatków migdałowych
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i wyłożyć nimi dwie takie same, niskie, prostokątne formy, posmarować wymieszanymi razem powidłami.
Białka ubić ze szklanką cukru na sztywno. Nałożyć pianę na powidła i posypać posiekanymi orzechami. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przygotować krem karpatkowy według przepisu na opakowaniu. Na pierwszy placek nałożyć krem karpatkowy, nakryć drugim, odwracając go warstwą orzechowo-powidłową do dołu. Polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałów.
Ciasto z leśnymi owocami na kruchym spodzie
ciasto:
– kostka masła
– 3 szklanki mąki tortowej
– 1/2 szklanki cukru trzcinowego
– 3 żółtka
– cukier waniliowy
– 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
do przełożenia:
– 300 g jeżyn
– 300 g malin
– 3 galaretki truskawkowe
– 3 szklanki wody
– powidła jeżynowe
– powidła malinowe
na górę:
– 500 ml śmietany 30%
– 3 śmietan fix
– 15 dag mielonych orzechów włoskich
– 15 dag płatków migdałowych
Przygotowanie:
Ciasto zagieść ze wszystkich składników. Wylepić formę. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-30 minut.
Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, przestudzić, wymieszać z jeżynami i malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki.
Tężejącą galaretkę wyłożyć na upieczone kruche ciasto, schłodzić w lodówce to całkowitego zgęstnienia galaretki.
Ubić śmietanę na sztywno ze śmietan fixami i wyłożyć na ciasto, posypać mielonymi orzechami włoskimi i płatkami migdałów.
Ciasto z leśnymi owocami na kruchym spodzie
ciasto:
– kostka masła
– 3 szklanki mąki tortowej
– 1/2 szklanki cukru trzcinowego
– 3 żółtka
– cukier waniliowy
– 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
do przełożenia:
– 300 g jeżyn
– 300 g malin
– 3 galaretki truskawkowe
– 3 szklanki wody
– powidła jeżynowe
– powidła malinowe
na górę:
– 500 ml śmietany 30%
– 3 śmietan fix
– 15 dag mielonych orzechów włoskich
– 15 dag płatków migdałowych
Przygotowanie:
Ciasto zagieść ze wszystkich składników. Wylepić formę. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20-30 minut.
Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, przestudzić, wymieszać z jeżynami i malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki.
Tężejącą galaretkę wyłożyć na upieczone kruche ciasto, schłodzić w lodówce to całkowitego zgęstnienia galaretki.
Ubić śmietanę na sztywno ze śmietan fixami i wyłożyć na ciasto, posypać mielonymi orzechami włoskimi i płatkami migdałów.
Naleśniki z powidłami
składniki:
– 1,5 szklanki mąki tortowej
– 1 szklanka wody
– 3/4 szklanki mleka
– 2 jajka
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżka cukru trzcinowego
– łyżka oleju
– 0,5 szklanki mielonych orzechów włoskich
– powidła jeżynowe
– powidła malinowe
przygotowanie:
Mleko i wodę wymieszać, oddzielić żółtka od białek, żółtka dodać do mleka i wody.
Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając. Białka ubić na sztywno. Ubitą pianę dodać do ciasta razem z solą, cukrem, olejem i mielonymi orzechami włoskimi. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Smażyć do uzyskania złotego koloru z obu stron. Przygotowany naleśnik posmarować powidłami jeżynowymi i malinowymi i posypać płatkami migdałowymi. Złożyć w trójkąt lub zwinąć.
Naleśniki z powidłami
składniki:
– 1,5 szklanki mąki tortowej
– 1 szklanka wody
– 3/4 szklanki mleka
– 2 jajka
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżka cukru trzcinowego
– łyżka oleju
– 0,5 szklanki mielonych orzechów włoskich
– powidła jeżynowe
– powidła malinowe
przygotowanie:
Mleko i wodę wymieszać, oddzielić żółtka od białek, żółtka dodać do mleka i wody.
Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając. Białka ubić na sztywno. Ubitą pianę dodać do ciasta razem z solą, cukrem, olejem i mielonymi orzechami włoskimi. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Smażyć do uzyskania złotego koloru z obu stron. Przygotowany naleśnik posmarować powidłami jeżynowymi i malinowymi i posypać płatkami migdałowymi. Złożyć w trójkąt lub zwinąć.
Gofry z owocami i śmietaną
składniki:
– 0,5 kg mąki tortowej
– 0,25 ml wody
– 0,25 ml mleka
– 2 jajka
– 0,5 szklanki cukru trzcinowego
– 0,5 szklanki oleju
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżka mąki kukurydzianej
– 1/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
na górę:
– konfitura jeżynowa
– konfitura malinowa
– 10 dag płatków migdałowych
– kilka świerzyć jeżyn i malin
– 200 ml śmietany 30 %
przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Piec w gofrownicy kilka minut. Śmietanę ubić na sztywno. Upieczonego gofra posmarować konfiturą jeżynową i malinową, nałożyć śmietanę, posypać świeżymi owocami i płatkami migdałowymi
Gofry z owocami i śmietaną
składniki:
– 0,5 kg mąki tortowej
– 0,25 ml wody
– 0,25 ml mleka
– 2 jajka
– 0,5 szklanki cukru trzcinowego
– 0,5 szklanki oleju
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżka mąki kukurydzianej
– 1/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
na górę:
– konfitura jeżynowa
– konfitura malinowa
– 10 dag płatków migdałowych
– kilka świerzyć jeżyn i malin
– 200 ml śmietany 30 %
przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Piec w gofrownicy kilka minut. Śmietanę ubić na sztywno. Upieczonego gofra posmarować konfiturą jeżynową i malinową, nałożyć śmietanę, posypać świeżymi owocami i płatkami migdałowymi
Tort śmietankowo-orzechowy z konfiturami
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
12 łyżek cukru trzcinowego
6 łyżek mąki tortowej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Poncz do nasączania:
1/2 szklanki czarnej herbaty
1 łyżka malinówki
1/2 łyżki cukru
Krem orzechowy:
1 szklanka orzechów,
1szklanka mleka,
250g masła,
25 dag cukru pudru
Krem śmietankowy:
pół litra mleka
1 łyżka mąki tortowej
1 budyń śmietankowy
2 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
1 masło
Bita śmietana:
300 ml śmietany 36 %
4 łyżki cukru pudru
ew. odrobina cukru waniliowego
Dekoracja:
czekolada
płatki migdałowe
świeże maliny
Przygotowanie:
Ciasto: Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier i dalej ubijać.Następnie dodawać po jednym żółtku oraz mąki wymieszane z proszkiem. Delikatnie wymieszać. 1/3 wylać na okrągłą blachę wyłożoną papierem. Piec około 20 minut w temperaturze 180oC. Następnie upiec dwa pozostałe krążki.
Poncz:
Połączyć herbatę z nalewką malinową.
Krem orzechowy:
Orzechy zmielić, sparzyć mlekiem i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodawać stopniowo orzechy, ciągle ucierając.
Krem śmietankowy:
Odlać pół szklanki mleka i wsypać mąkę i budyń – dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrami i wlać do niego wcześniej przygotowane mleko z mąką i
budyniem. Ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia. Można przykryć folią aby nie powstał ?kożuch?. Masło ubić mikserem do białości i dodawać porcjami przestudzony budyń.
Bita śmietana do dekoracji:
Śmietanę ubijać przez chwilę, dodać cukier puder (+
ew. cukier waniliowy) po czym ubić na sztywno.
Na talerz wyłożyć pierwszy krążek
biszkoptu i nasączyć go ponczem. Posmarować go konfiturą z jeżyn a następnie
kremem orzechowym. Wykładamy drugi krążek biszkoptu i nasączamy go ponczem.
Smarujemy konfiturą z malin i kremem waniliowym. Całość przykrywamy trzecim
blatem. Gotowy tort smarujemy ze wszystkich stron bitą śmietaną, dekorujemy
rękawem cukierniczym, boki posypujemy płatkami migdałowymi, natomiast górę
tartą czekoladą i świeżymi malinami.
Tort śmietankowo-orzechowy z konfiturami
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
12 łyżek cukru trzcinowego
6 łyżek mąki tortowej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Poncz do nasączania:
1/2 szklanki czarnej herbaty
1 łyżka malinówki
1/2 łyżki cukru
Krem orzechowy:
1 szklanka orzechów,
1szklanka mleka,
250g masła,
25 dag cukru pudru
Krem śmietankowy:
pół litra mleka
1 łyżka mąki tortowej
1 budyń śmietankowy
2 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
1 masło
Bita śmietana:
300 ml śmietany 36 %
4 łyżki cukru pudru
ew. odrobina cukru waniliowego
Dekoracja:
czekolada
płatki migdałowe
świeże maliny
Przygotowanie:
Ciasto: Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier i dalej ubijać.Następnie dodawać po jednym żółtku oraz mąki wymieszane z proszkiem. Delikatnie wymieszać. 1/3 wylać na okrągłą blachę wyłożoną papierem. Piec około 20 minut w temperaturze 180oC. Następnie upiec dwa pozostałe krążki.
Poncz:
Połączyć herbatę z nalewką malinową.
Krem orzechowy:
Orzechy zmielić, sparzyć mlekiem i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodawać stopniowo orzechy, ciągle ucierając.
Krem śmietankowy:
Odlać pół szklanki mleka i wsypać mąkę i budyń – dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrami i wlać do niego wcześniej przygotowane mleko z mąką i
budyniem. Ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia. Można przykryć folią aby nie powstał ?kożuch?. Masło ubić mikserem do białości i dodawać porcjami przestudzony budyń.
Bita śmietana do dekoracji:
Śmietanę ubijać przez chwilę, dodać cukier puder (+
ew. cukier waniliowy) po czym ubić na sztywno.
Na talerz wyłożyć pierwszy krążek
biszkoptu i nasączyć go ponczem. Posmarować go konfiturą z jeżyn a następnie
kremem orzechowym. Wykładamy drugi krążek biszkoptu i nasączamy go ponczem.
Smarujemy konfiturą z malin i kremem waniliowym. Całość przykrywamy trzecim
blatem. Gotowy tort smarujemy ze wszystkich stron bitą śmietaną, dekorujemy
rękawem cukierniczym, boki posypujemy płatkami migdałowymi, natomiast górę
tartą czekoladą i świeżymi malinami.
A ja patrząc na przepyszną zawartość koszyka uśmiechnęłam
się pod nosem i pomyślałam “idzie jesień”. Bo to właśnie jesienią
zaczyna się próbowanie pierwszych konfitur i smakowanie zapasów spiżarni. To
pierwsze wieczory z kominkiem. No i oczywiście z kuflem grzańca w ręku. Stąd
też podzielę się z Wami moim sposobem na najlepsze jesienne wieczory… to
chyba wszystkim znany Pleśniak! Nie wiem jak Wy, ale ja pleśniaka uwielbiam z
łyżeczką konfitury. Najlepiej malinowej lub porzeczkowej, która najfajniej przełamuje
czasem zbyt słodką piankę i do tego przyjemnie chrupie z uwagi na pesteczki owoców. Potrzebujemy 3 szklanek mąki zagniecionej z 3
żółtkami, drobno posiekaną margaryną, łyżeczką proszku do pieczenia i szklanką
cukru- trzcinowy jest zdecydowanie zdrowszą wersją. (ja cukru dodaję nieco mniej, żebym mogła posmarować grubszą warstwę
konfitury). Zagniecione ciasto dzielę na 3 równe części. Do jednej dodaję
odrobinę soku z cytryny i rozwałkowuję na blachę. Smaruję konfiturą (tu proponuję jeżynową). Na to
tarkuję kolejną część zagniecioną z 2 łyżkami gorzkiego kakao schowaną na 10
minut do zamrażalnika.Na górze rozsmarowuję ubitą z 4 białek z cukrem pianę.
Dorzucam odrobinę starkowanego ciasta i czekam cierpliwie ok. 45 minut przy
piekarniku piekącym w 180stopniach. . Zaraz, zaraz, czy ja powiedziałam, że czekam cierpliwie? Ależ skąd ;) W międzyczasie umilam sobie i mojemu towarzystwu czekanie grzańcem. Ulubione wino ( czerwone, półwytrawne) podgrzewam w rondelku do temp. 70 stopni. Tak, by alkohol nie wyparował, a napój zrobił się przyjemnie ciepły. Dorzucam parę kropel esencji waniliowej, szczyptę cynamonu i parę goździków. Ewentualnie odrobinę cukru. Na koniec gotowania (aby nie zmiękły) dorzucam również bakalie – rodzynki, orzechy włoskie, ewentualnie laskowe i delikatne i chrupiące płatki migdałów. W kuflach do grzańca układam obfitą łyżkę konfitury ulubionego smaku i zalewam wszystko winem dzieląc po równo pływające w nim bakalie. Grzaniec cudownie rozgrzewa i sprzyja przyjemnej jesiennej aurze. Korzenne zapachy unoszące się z kufli i przyjemny aromat z piekarnika umilają czekanie na pleśniaka. Który to znika w mgnieniu oka!:)
A ja patrząc na przepyszną zawartość koszyka uśmiechnęłam
się pod nosem i pomyślałam “idzie jesień”. Bo to właśnie jesienią
zaczyna się próbowanie pierwszych konfitur i smakowanie zapasów spiżarni. To
pierwsze wieczory z kominkiem. No i oczywiście z kuflem grzańca w ręku. Stąd
też podzielę się z Wami moim sposobem na najlepsze jesienne wieczory… to
chyba wszystkim znany Pleśniak! Nie wiem jak Wy, ale ja pleśniaka uwielbiam z
łyżeczką konfitury. Najlepiej malinowej lub porzeczkowej, która najfajniej przełamuje
czasem zbyt słodką piankę i do tego przyjemnie chrupie z uwagi na pesteczki owoców. Potrzebujemy 3 szklanek mąki zagniecionej z 3
żółtkami, drobno posiekaną margaryną, łyżeczką proszku do pieczenia i szklanką
cukru- trzcinowy jest zdecydowanie zdrowszą wersją. (ja cukru dodaję nieco mniej, żebym mogła posmarować grubszą warstwę
konfitury). Zagniecione ciasto dzielę na 3 równe części. Do jednej dodaję
odrobinę soku z cytryny i rozwałkowuję na blachę. Smaruję konfiturą (tu proponuję jeżynową). Na to
tarkuję kolejną część zagniecioną z 2 łyżkami gorzkiego kakao schowaną na 10
minut do zamrażalnika.Na górze rozsmarowuję ubitą z 4 białek z cukrem pianę.
Dorzucam odrobinę starkowanego ciasta i czekam cierpliwie ok. 45 minut przy
piekarniku piekącym w 180stopniach. . Zaraz, zaraz, czy ja powiedziałam, że czekam cierpliwie? Ależ skąd ;) W międzyczasie umilam sobie i mojemu towarzystwu czekanie grzańcem. Ulubione wino ( czerwone, półwytrawne) podgrzewam w rondelku do temp. 70 stopni. Tak, by alkohol nie wyparował, a napój zrobił się przyjemnie ciepły. Dorzucam parę kropel esencji waniliowej, szczyptę cynamonu i parę goździków. Ewentualnie odrobinę cukru. Na koniec gotowania (aby nie zmiękły) dorzucam również bakalie – rodzynki, orzechy włoskie, ewentualnie laskowe i delikatne i chrupiące płatki migdałów. W kuflach do grzańca układam obfitą łyżkę konfitury ulubionego smaku i zalewam wszystko winem dzieląc po równo pływające w nim bakalie. Grzaniec cudownie rozgrzewa i sprzyja przyjemnej jesiennej aurze. Korzenne zapachy unoszące się z kufli i przyjemny aromat z piekarnika umilają czekanie na pleśniaka. Który to znika w mgnieniu oka!:)
Skręcana baba drożdżowa z konfiturą i twarożkiem
Składniki :
2 szklanki mąki tortowej
6 łyżek mąki krupczatki
łyżka kakao
30 g świeżych drożdży
2 jajka
3 łyżki cukru trzcinowego
3/4 szklanki maślanki
pół szklanki oleju rzepakowego
Nadzienie :
5 łyżek konfitury malinowej
150 g twarożku
2 łyżki cukru trzcinowego
łyżka wiórków kokosowych
łyżeczka maślanki
1 żółtko
Sposób przyygotowania :
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Dodajemy do tego rozpuszczone drożdże i mieszamy. Dzielimy na 2 części.
Mąkę tortową mieszamy z krupczatką. Dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy kakao. Suche składniki mieszamy z mokrymi i wyrabiamy 2 ciasta. Odstawiamy je do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasta rozwałkowujemy na 2 długie pasy. Odstawiamy jeszcze na 10 minut.
Przygotowujemy ser. Ucieramy go z cukrem, wiórkami, maślanką i żółtkiem. Następnie rozsmarowujemy na jednym kawałku ciasta. Konfiturę nakładamy na twaróg. Całość przykrywamy drugim ciastem.
Następnie całość skręcamy i przekładamy do formy na babkę. Pieczemy około 30 minut w 180 st.C.
Skręcana baba drożdżowa z konfiturą i twarożkiem
Składniki :
2 szklanki mąki tortowej
6 łyżek mąki krupczatki
łyżka kakao
30 g świeżych drożdży
2 jajka
3 łyżki cukru trzcinowego
3/4 szklanki maślanki
pół szklanki oleju rzepakowego
Nadzienie :
5 łyżek konfitury malinowej
150 g twarożku
2 łyżki cukru trzcinowego
łyżka wiórków kokosowych
łyżeczka maślanki
1 żółtko
Sposób przyygotowania :
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Dodajemy do tego rozpuszczone drożdże i mieszamy. Dzielimy na 2 części.
Mąkę tortową mieszamy z krupczatką. Dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy kakao. Suche składniki mieszamy z mokrymi i wyrabiamy 2 ciasta. Odstawiamy je do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasta rozwałkowujemy na 2 długie pasy. Odstawiamy jeszcze na 10 minut.
Przygotowujemy ser. Ucieramy go z cukrem, wiórkami, maślanką i żółtkiem. Następnie rozsmarowujemy na jednym kawałku ciasta. Konfiturę nakładamy na twaróg. Całość przykrywamy drugim ciastem.
Następnie całość skręcamy i przekładamy do formy na babkę. Pieczemy około 30 minut w 180 st.C.
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
6 jaj
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem ,
dodajemy mąkę, proszek i kakao, a następnie mieszamy na jednolitą masę.
Pieczemy ok. 20 -30 min. w temp. 180 C.
PŁAT KOKOSOWY:
6 białek
3 łyżki cukru trzcinowego
100 g wiórków kokosowych
Białka ubijam z cukrem i dodajemy wiórki kokosowe. Pieczemy około 10 min. w 180 st.C.
MASA ADWOKATOWA:
3 budynie śmietankowe
1 l mleka
200 g masła
3 łyżki cukru trzcinowego
200 ml adwokatu
Budynie śmietankowe rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy łyżką po łyżce budyniu. Na końcu wlewamy adwokat, mieszamy.
PRZEKŁADANIE:
Biszkopt przecinamy na dwa blaty, nasączamy adwokatem.
Układamy po kolei biszkopt – konfiturę z jeżyn – płat kokosowy – krem – biszkopt.
Wszystko polewamy polewą czekoladową i obsypujemy płatkami migdałowymi.
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
6 jaj
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem ,
dodajemy mąkę, proszek i kakao, a następnie mieszamy na jednolitą masę.
Pieczemy ok. 20 -30 min. w temp. 180 C.
PŁAT KOKOSOWY:
6 białek
3 łyżki cukru trzcinowego
100 g wiórków kokosowych
Białka ubijam z cukrem i dodajemy wiórki kokosowe. Pieczemy około 10 min. w 180 st.C.
MASA ADWOKATOWA:
3 budynie śmietankowe
1 l mleka
200 g masła
3 łyżki cukru trzcinowego
200 ml adwokatu
Budynie śmietankowe rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotowujemy. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy łyżką po łyżce budyniu. Na końcu wlewamy adwokat, mieszamy.
PRZEKŁADANIE:
Biszkopt przecinamy na dwa blaty, nasączamy adwokatem.
Układamy po kolei biszkopt – konfiturę z jeżyn – płat kokosowy – krem – biszkopt.
Wszystko polewamy polewą czekoladową i obsypujemy płatkami migdałowymi.
W koszyku same pyszności! Idealnie w moje smaki. Mam więc głowę pełną pomysłów na wykorzystanie takich rarytasów. Spiszę tylko trzy, choć z takimi składnikami można dać się ponieść wodzom fantazji :)
KRUCHE BABECZKI CZEKOLADOWO BAKALIOWA ROZPUSTA
Na spody można upiec własne babeczki według ulubionego przepisu na kruche ciasto (mój poniżej) lub ewentualnie wykorzystać gotowe słodkie spody. Ważne jednak by ciasto odstało przynajmniej noc w lodówce by spód lekko namiękł i przeszedł lekko smakiem nadzienia.
Składniki na kruche spody (około 10sztuk):
– 180g mąki tortowej
– 30g cukru pudru
– 100g masła
– żółtko
Wszystkie składniki jak najszybciej zagnieść, zawinąć w folię i chłodzić godzinę w lodówce. Wyjąć i wylepić foremki do babeczek. Podziurkować i znów wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni. Piec około 20 minut. Wyjąć i ostudzić
Składniki na nadzienie:
– 65g cukru trzcinowego
– 100g czekolady gorzkiej
– 1 całe jajko i 2 żółtko
– 100ml śmietany 36%
– 50g masła
– konfitura z malin
– konfitura z jeżyn
– 2 łyżki rumu
– orzechy włoskie
– orzechy ziemne bez soli
– płatki migdałów
W misce wymieszać żółtka, 25g cukru i śmietanę. Podgrzać w kąpieli wodnej aż uzyskamy jednolitą masę. Odstawić z palnika i dodać bardzo drobno pokrojoną czekoladę i posiekane masło. Odczekać chwilę i wymieszać dokładnie. Dodać białko ubite na sztywno z 40g cukru.
Obie konfitury wymieszać z rumem w małym garnuszku i podgrzewać aż masa nabierze konsystencji śmietany.
Na spód ostudzonych babeczek wykładać mus owocowy, na to mus czekoladowy. Dekorować bakaliami.
W koszyku same pyszności! Idealnie w moje smaki. Mam więc głowę pełną pomysłów na wykorzystanie takich rarytasów. Spiszę tylko trzy, choć z takimi składnikami można dać się ponieść wodzom fantazji :)
KRUCHE BABECZKI CZEKOLADOWO BAKALIOWA ROZPUSTA
Na spody można upiec własne babeczki według ulubionego przepisu na kruche ciasto (mój poniżej) lub ewentualnie wykorzystać gotowe słodkie spody. Ważne jednak by ciasto odstało przynajmniej noc w lodówce by spód lekko namiękł i przeszedł lekko smakiem nadzienia.
Składniki na kruche spody (około 10sztuk):
– 180g mąki tortowej
– 30g cukru pudru
– 100g masła
– żółtko
Wszystkie składniki jak najszybciej zagnieść, zawinąć w folię i chłodzić godzinę w lodówce. Wyjąć i wylepić foremki do babeczek. Podziurkować i znów wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni. Piec około 20 minut. Wyjąć i ostudzić
Składniki na nadzienie:
– 65g cukru trzcinowego
– 100g czekolady gorzkiej
– 1 całe jajko i 2 żółtko
– 100ml śmietany 36%
– 50g masła
– konfitura z malin
– konfitura z jeżyn
– 2 łyżki rumu
– orzechy włoskie
– orzechy ziemne bez soli
– płatki migdałów
W misce wymieszać żółtka, 25g cukru i śmietanę. Podgrzać w kąpieli wodnej aż uzyskamy jednolitą masę. Odstawić z palnika i dodać bardzo drobno pokrojoną czekoladę i posiekane masło. Odczekać chwilę i wymieszać dokładnie. Dodać białko ubite na sztywno z 40g cukru.
Obie konfitury wymieszać z rumem w małym garnuszku i podgrzewać aż masa nabierze konsystencji śmietany.
Na spód ostudzonych babeczek wykładać mus owocowy, na to mus czekoladowy. Dekorować bakaliami.
Owsiane muffinki z brzoskwiniami
Składniki:
1 szklanka mąki tortowej
100 g płatków owsianych
1 szklanka maślanki
250 g brzoskwiń z puszki
25 g płatków migdałów
25 g wiórek kokosowych
50 g czekolady
1 jajko
2/3 szklanki cukru trzcinowego
1/3 szklanki oleju
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
100 g białej czekolady
200 g brzoskwiń z puszki
Płatki owsiane zalewamy maślanką i odstawiamy do napęcznienia.
Brzoskwinie osączamy z soku i kroimy w niedużą kostkę.
W jednej misce mieszamy mąkę z płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi,
czekolada startą na tarce o dużych oczkach, proszkiem do pieczenia, sodą
oraz cynamonem. W drugiej misce roztrzepujemy jajko i mieszamy z
namoczonymi w maślance płatkami owsianymi, cukrem, olejem oraz
brzoskwiniami. Na koniec mieszamy dokładnie zawartość obu misek. Masę
nakładamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy w 180
stopniach ok. 20-25 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Białą czekoladę roztapiamy na parze. Każdą muffinkę smarujemy odrobiną
czekolady i posypujemy pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Smacznego :)
Owsiane muffinki z brzoskwiniami
Składniki:
1 szklanka mąki tortowej
100 g płatków owsianych
1 szklanka maślanki
250 g brzoskwiń z puszki
25 g płatków migdałów
25 g wiórek kokosowych
50 g czekolady
1 jajko
2/3 szklanki cukru trzcinowego
1/3 szklanki oleju
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
100 g białej czekolady
200 g brzoskwiń z puszki
Płatki owsiane zalewamy maślanką i odstawiamy do napęcznienia.
Brzoskwinie osączamy z soku i kroimy w niedużą kostkę.
W jednej misce mieszamy mąkę z płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi,
czekolada startą na tarce o dużych oczkach, proszkiem do pieczenia, sodą
oraz cynamonem. W drugiej misce roztrzepujemy jajko i mieszamy z
namoczonymi w maślance płatkami owsianymi, cukrem, olejem oraz
brzoskwiniami. Na koniec mieszamy dokładnie zawartość obu misek. Masę
nakładamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy w 180
stopniach ok. 20-25 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Białą czekoladę roztapiamy na parze. Każdą muffinkę smarujemy odrobiną
czekolady i posypujemy pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Smacznego :)
Muffinki czekoladowo-orzechowe z coca-colą
Składniki
Muffinki:
2 szklanki mąki tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
75 g orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 jajko
125 g masła
100 ml jogurtu naturalnego
1/2 szklanki coca-coli
50 g czekolady mlecznej
Wierzch:
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka coca-coli
W pierwszej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,
cynamon, posiekaną drobno czekoladę i posiekane orzechy. W drugiej misce
roztrzepujemy jajko i miksujemy je z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy
jogurt, coca-colę i mieszamy. Do płynnych składników dodajemy suche i
dokładnie miksujemy – ciasto wyjdzie dość gęste. Nakładamy po pełnej
łyżce masy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok.
20 minut w 200 stopniach. Upieczone muffinki studzimy. Cukier puder
ucieramy na gładko z 1 łyżką coca-coli. Powstałym lukrem polewamy
muffinki. Smacznego :)
Muffinki czekoladowo-orzechowe z coca-colą
Składniki
Muffinki:
2 szklanki mąki tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
75 g orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 jajko
125 g masła
100 ml jogurtu naturalnego
1/2 szklanki coca-coli
50 g czekolady mlecznej
Wierzch:
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka coca-coli
W pierwszej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,
cynamon, posiekaną drobno czekoladę i posiekane orzechy. W drugiej misce
roztrzepujemy jajko i miksujemy je z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy
jogurt, coca-colę i mieszamy. Do płynnych składników dodajemy suche i
dokładnie miksujemy – ciasto wyjdzie dość gęste. Nakładamy po pełnej
łyżce masy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok.
20 minut w 200 stopniach. Upieczone muffinki studzimy. Cukier puder
ucieramy na gładko z 1 łyżką coca-coli. Powstałym lukrem polewamy
muffinki. Smacznego :)
Muffinki orzechowo-cynamonowe z Fantą
Muffinki:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
75 g orzechów włoskich
3/4 szklanki brązowego cukru
1 jajko
125 g masła
100 ml jogurtu naturalnego
1/2 szklanki Fanty pomarańczowej
Wierzch:
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka Fanty pomarańczowej
skórka starta z 1 pomarańczy
1. W jednaj misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia,
cynamon i posiekane drobno orzechy. W drugiej misce roztrzepujemy jajko i
ubijamy je z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy jogurt, Fantę i mieszamy
(nie wymiesza się dokładnie, ale nie należy się tym przejmować). Do
płynnych składników dodajemy suche i dokładnie miksujemy – ciasto
wyjdzie dość gęste. Nakładamy po pełnej łyżce masy do foremek na
muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach.
Upieczone muffinki studzimy.
2. Pomarańczę sparzamy i ścieramy z niej cienką warstwę
skórki. Cukier puder ucieramy na gładko z 1 łyżką Fanty (w razie
potrzeby można dolać odrobinę). Muffinki polewamy pomarańczowym lukrem i
posypujemy skórką pomarańczową. Smacznego :)
Muffinki orzechowo-cynamonowe z Fantą
Muffinki:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
75 g orzechów włoskich
3/4 szklanki brązowego cukru
1 jajko
125 g masła
100 ml jogurtu naturalnego
1/2 szklanki Fanty pomarańczowej
Wierzch:
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka Fanty pomarańczowej
skórka starta z 1 pomarańczy
1. W jednaj misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia,
cynamon i posiekane drobno orzechy. W drugiej misce roztrzepujemy jajko i
ubijamy je z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy jogurt, Fantę i mieszamy
(nie wymiesza się dokładnie, ale nie należy się tym przejmować). Do
płynnych składników dodajemy suche i dokładnie miksujemy – ciasto
wyjdzie dość gęste. Nakładamy po pełnej łyżce masy do foremek na
muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach.
Upieczone muffinki studzimy.
2. Pomarańczę sparzamy i ścieramy z niej cienką warstwę
skórki. Cukier puder ucieramy na gładko z 1 łyżką Fanty (w razie
potrzeby można dolać odrobinę). Muffinki polewamy pomarańczowym lukrem i
posypujemy skórką pomarańczową. Smacznego :)
Jabłkowo-orzechowe cudo
Składniki
Biszkopt kakaowy:
8 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
5 dużych kwaskowatych jabłek
1 galaretka agrestowa
3/4 szklanki cukru
Masa orzechowa:
200 g orzechów włoskich
200 ml śmietany kremówki 30 %
50 ml mleka
2 jajka
3/4 szklanki cukru
300 g masła
Dekoracja:
polewa czekoladowa
płatki migdałów
1. Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Białka
ubijamy na sztywno z cukrem. Cały czas miksując dodajemy po jednym
żółtku. Następnie dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem i
kakaem. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i
wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min.
Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
2. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, pokroimy w kostkę i
wrzucamy na patelnię. Do jabłek wsypujemy cukier i prażymy mieszając co
jakiś czas przez ok. 10 minut, aż jabłka zmiękną. Wsypujemy galaretkę w
proszku i dobrze wymieszamy, aby galaretka się rozpuściła. Kiedy masa
ostygnie, a galaretka zacznie tężeć, wykładamy jabłka na pierwszy blat i
wstawiamy do lodówki.
3. Masa orzechowa: Orzechy mielimy, ale nie całkowicie lecz
żeby zostały małe kawałki orzechów. Śmietankę i mleko zagotowujemy w
garnku. Kiedy zacznie się gotować wlewamy jajka ubite z cukrem na
puszystą masę i mieszamy. Następnie wrzucamy orzechy i dokładnie całość
łączymy. Masę gotujemy ok. 3 minuty i studzimy.
Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy orzechowej ciągle
miksując. Gotową masę wykładamy na jabłka. Przykrywamy drugim blatem
biszkoptu i chowamy do lodówki. Polewamy polewą i dekorujemy płatkami migdałów.
Smacznego :)
Jabłkowo-orzechowe cudo
Składniki
Biszkopt kakaowy:
8 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
5 dużych kwaskowatych jabłek
1 galaretka agrestowa
3/4 szklanki cukru
Masa orzechowa:
200 g orzechów włoskich
200 ml śmietany kremówki 30 %
50 ml mleka
2 jajka
3/4 szklanki cukru
300 g masła
Dekoracja:
polewa czekoladowa
płatki migdałów
1. Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Białka
ubijamy na sztywno z cukrem. Cały czas miksując dodajemy po jednym
żółtku. Następnie dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem i
kakaem. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i
wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min.
Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
2. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, pokroimy w kostkę i
wrzucamy na patelnię. Do jabłek wsypujemy cukier i prażymy mieszając co
jakiś czas przez ok. 10 minut, aż jabłka zmiękną. Wsypujemy galaretkę w
proszku i dobrze wymieszamy, aby galaretka się rozpuściła. Kiedy masa
ostygnie, a galaretka zacznie tężeć, wykładamy jabłka na pierwszy blat i
wstawiamy do lodówki.
3. Masa orzechowa: Orzechy mielimy, ale nie całkowicie lecz
żeby zostały małe kawałki orzechów. Śmietankę i mleko zagotowujemy w
garnku. Kiedy zacznie się gotować wlewamy jajka ubite z cukrem na
puszystą masę i mieszamy. Następnie wrzucamy orzechy i dokładnie całość
łączymy. Masę gotujemy ok. 3 minuty i studzimy.
Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy orzechowej ciągle
miksując. Gotową masę wykładamy na jabłka. Przykrywamy drugim blatem
biszkoptu i chowamy do lodówki. Polewamy polewą i dekorujemy płatkami migdałów.
Smacznego :)
Witam, zamieściłam wczoraj w ciągu dnia moją propozycję dania i niestety wciąż nie jest widoczna na portalu. Mam nadzieję, że dotarła i tylko czeka na weryfikację? Prośba o informację jeśli jest inaczej.
Witam, zamieściłam wczoraj w ciągu dnia moją propozycję dania i niestety wciąż nie jest widoczna na portalu. Mam nadzieję, że dotarła i tylko czeka na weryfikację? Prośba o informację jeśli jest inaczej.
konfitura z malin ? po łyżce na rożek
konfitura z jeżyn ? po łyżce na rożek
100 g płatków migdałowych
100 g bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki miodu
ciasto filo
50 g masła + do posmarowania wierzchu
40 g mąki tortowej
30 g cukru trzcinowego
W małym garnuszku roztopić masło z cukrem, dodać mąkę i chwilę podsmażyć by otrzymać zasmażkę. W miseczce zmiksować obie konfitury, migdały, orzechy włoskie i miód.
Platy ciasta filo pokroić na trójkąty. Każdy kawałek posmarować zasmażką z masła,
rozsmarować masę owocowo orzechową i zwijać w ruloniki. Posmarować z zewnątrz
pędzelkiem roztopionym masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C na
złoto przez ok 20 minut. W połowie pieczenia obrócić. Ostudzić. Rogaliki są pyszne przez co najmniej kilka dni, choć na początku są mocno chrupiące a z dnia na dzień miękną.
SERNIK OWOCOWO – BAKALIOWY NA KRUCHYM SPODZIE
SKŁADNIKI (wszystkie w temperaturze pokojowej):
170 g masła
pół łyżeczki soli
45 ml mleka
230 g mąki tortowej
pół łyżeczki cukru pudru
2 jajka + 1 żółtko
250 g sera twarogowego śmietankowego
250 g sera mascarpone
400 g, słodzonego mleka skondensowanego
500 g konfitur z malin i z jeżyn
4 łyżki cukru trzcinowego
szklanka orzechów włoskich
pół szklanki płatków migdałów
szklanka rodzynek
Zacząć od przygotowania kruchego spodu. Masło, mleko, mąkę, cukier puder, żółtko i sól szybko zagnieść, zawinąć w folię i wsadzić na 2 godziny do lodówki. Schłodzonym ciastem wyłożyć cienko spód formy do pieczenia (wymiary 20×30 cm). Ponakłuwać widelcem i znów wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Spód podpiec 20 minut w 200 stopniach.
W trakcie pieczenia przygotować mus owocowy: zblendować dokładnie cukier z konfiturami i lekko podsmażyć. Ostudzić.
Sery zmiksować na gładko na niskich obrotach. Miksując powoli wlewać mleko skondensowane i na koniec dodawać po jednym jajku. Do masy wsypać bakalie i delikatnie wymieszać łyżką.
Na podpieczonym spodzie rozsmarować połowę musu owocowego. Na to wylać masę serową. Na masie kłaść kleksy owocowe i wykałaczką robić fantazyjne wzorki. Piec pół godziny w 170 stopniach. Studzić w leciutko uchylonym piekarniku. Trzymać w lodówce. Najlepsze co najmniej po 24 godzinach.
Pyszne ciacha owsiane:
100 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki białego cukru
1 jajko
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mleka w proszku
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki posiekanych płatków migdałowych
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2/3 szklanki płatków owsianych
garść posiekanej suszonej żurawiny
Wykonanie:W misce zmiksować miękkie masło z dodatkiem cukrów. Dodać jajko i ubijać jeszcze przez kilka minut.W drugiej misce wymieszać mąkę, mleko w proszku, sól, sodę, wiórki kokosowe, migdały, orzechy, żurawinę i płatki owsiane. Następnie dodać sypkie składniki do składników mokrych i zmiksować. Nabierać masę, formować kulki wielkości niedużej gałki lodów i układać je na blaszce zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Na jednej blaszce mieści mi się zwykle około 9 kulek.Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i piec przez 15 – 16 minut, aż brzegi ciastek zaczną się delikatnie rumienić. Ciacha po wyjęciu z piekarnika nadal są miękkie, ale spokojnie, tak ma być ponieważ zastygają one dopiero podczas studzenia. Wtedy też można spokojnie zdjąć je z blachy.
100 g masła
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki białego cukru
1 jajko
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mleka w proszku
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki posiekanych płatków migdałowych
1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
2/3 szklanki płatków owsianych
garść posiekanej suszonej żurawiny
Wykonanie:W misce zmiksować miękkie masło z dodatkiem cukrów. Dodać jajko i ubijać jeszcze przez kilka minut.W drugiej misce wymieszać mąkę, mleko w proszku, sól, sodę, wiórki kokosowe, migdały, orzechy, żurawinę i płatki owsiane. Następnie dodać sypkie składniki do składników mokrych i zmiksować. Nabierać masę, formować kulki wielkości niedużej gałki lodów i układać je na blaszce zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Na jednej blaszce mieści mi się zwykle około 9 kulek.Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i piec przez 15 – 16 minut, aż brzegi ciastek zaczną się delikatnie rumienić. Ciacha po wyjęciu z piekarnika nadal są miękkie, ale spokojnie, tak ma być ponieważ zastygają one dopiero podczas studzenia. Wtedy też można spokojnie zdjąć je z blachy.
Zapiekane gruszki z serem pleśniowym pod kruszonką
Składniki:
4 gruszki
200 g sera pleśniowego
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki tortowej
3 łyżki cukru trzcinowego
50 g zimnego masła
dodatki:
ulubione konfitury (np. konfitura z malin, konfitura z jeżyn)
Gruszki kroimy w ćwiartki, ser pleśniowy w kostkę, dodajemy płatki migdałowe i posiekane orzechy. Mieszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Przygotowujemy kruszonkę: Mąkę łączymy z cukrem. Dodajemy masło, które siekamy nożem aż do powstania kruszonki. Kruszonkę wykładamy na gruszki.
Całość pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni.
Podajemy z ulubionymi konfiturami.
Zapiekane gruszki z serem pleśniowym pod kruszonką
Składniki:
4 gruszki
200 g sera pleśniowego
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki tortowej
3 łyżki cukru trzcinowego
50 g zimnego masła
dodatki:
ulubione konfitury (np. konfitura z malin, konfitura z jeżyn)
Gruszki kroimy w ćwiartki, ser pleśniowy w kostkę, dodajemy płatki migdałowe i posiekane orzechy. Mieszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Przygotowujemy kruszonkę: Mąkę łączymy z cukrem. Dodajemy masło, które siekamy nożem aż do powstania kruszonki. Kruszonkę wykładamy na gruszki.
Całość pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni.
Podajemy z ulubionymi konfiturami.
Jestem typowy chłop śląski w barach szeroki a w pupie wąski .W młodości
górnikiem byłem a dzięki blogowi Najsmaczniejsze .pl na nowo się
narodziłem .Tragedia ,która wczoraj się w kopalni wydarzyła o kruchości
mojego życia mi uświadomiła.Dlatego w każdym wolnym czasie przebywam w
kuchni to miejsce sprawia ,że człowiek bezpiecznie i błogo czuje się
.Gdy czytam posty na blogu Najsmaczniejsze .pl przed moimi oczami
pojawiają się niebiańskie obłoczki a ja zapraszam wszystkich do
skosztowania śląskiej potrawy czyli ,,Moczki ” przygotowania tej
zupy bakaliowej potrzebne nam będzie odrobina piernika ,który z półki w
sklepie Inter Marche ze swym aromatem do Naszych nosków szybko przenika
.Przygotujcie 200 gramów płatków migdałowych ,smacznych i dla
organizmu bardzo zdrowych ,150 gramów orzechów włoskich w smaku boskich
,1 łyżka cukru trzcinowego łatwiej przez człowieka w brzuszku trawionego
,200 suszonych śliwek chyba tym miksem bakaliowym nikogo nie zadziwię
.Fiku -miku ,fiku ,miku do przygotowania moczki będzie nam potrzebna
również jedna szklanka jabłkowego i śliwkowego kompociku .,150 gram
suszonych daktyli by nie żałować sobie nigdy spędzonej w kuchni chwili
,.Jeśli nie chcesz poczuć słodkiego głodu to dodaj również 200 gram
naturalnego miodu .Chcesz jak Kubuś Puchatek pokręcić noskiem do pokrój
aromatyczny piernik w zgrabną kostkę .Następnie gotujemy wodę z cukrem i
miodem by poczuć życiową swobodę .Gdy uzbierasz w domu kieszonkowe
napiwki :) to dodaj do wody suszone
śliwki .Całość przez 10 minut
się gotuje a następnie do wnętrza garnka kompocik ze śliwek i jabłek po
jednej szklance wskakuje .Dodaj skórkę z cytryny ,którą w Inter Marche
na pewno kupimy następnie kosteczki piernika przez którego dostaję
słodkiego bzika .Ponownie przez 10 minut gotujemy a następnie z całą
rodzinką ,,Moczkę ” jemy .