Korzenne placki z dyni, czyli pancakes zagościły na moim stole, jednak nie jako małe placuszki – usmażyłam duże placki z dyni, z których przygotowałam pyszny i aromatyczny tort jesienny. Możecie sobie wyobrazić ten zapach przypraw w połączeniu z prażonymi orzechami włoskimi. Coś wspaniałego :) Do takiej słodkiej uczty nie mogło zabraknąć koleżanek. Złapałam więc za telefon, kilka słów wstępu i już mogłam zaparzyć pyszną kawę – bo na koleżanki zawsze można liczyć :)
Przygotowując ten tort miałam do wykorzystania kilka wspaniałych produktów z kosza niespodzianki, o którym pisałam kilka dni temu. Zachęcam Was do przygotowania tego tortu, lub do usmażenia mniejszych placków z dyni. Będziecie zadowoleni z efektów. Smacznego!
Dziś również chciałam wszystkim podziękować za udział w konkursie z niespodzianką od Intermarche. Wasze pomysły na wykorzystanie produktów z koszyka są bardzo apetyczne, niestety mógł wygrać tylko jeden przepis (a szkoda).
Korzenne placki z dyni – Pancakes
Składniki:
Placki:
- 1 szklanka puree z dyni hokkaido
- 1 ? szklanki mąki
- 1 ? szklanka mleka 3,2%
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do ciasta z dyni
- szczypta soli
Oraz:
- konfitura malinowa
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- miód płyny (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Placki: Do jednej miski wsyp wszystkie sypkie składniki i wymieszaj. drugiej misce wymieszaj puree z dyni razem z mlekiem i jajkami. Następnie połącz suche składniki z mokrymi na jednolite gładkie ciasto. Patelnię o średnicy 20 cm spryskaj oliwą. rozgrzej ją, a następnie usmaż na niej 5-6 równych placków dyniowych. Przestudzone placki układaj na talerzu przekładając je konfiturą malinową (albo z owoców leśnych).
Orzechy włoskie wsyp na patelnię razem z cukrem trzcinowym, chwilę podgrzewaj od czasu do czasu mieszając orzechy, aż cukier się rozpuści. Orzechami posyp górę tortu z placków z dyni. Tuż przed podaniem tort możesz polać płynnym miodem albo syropem klonowym.
A teraz najważniejsze :) Zwycięzcą w konkursie z niespodzianką od Intermarche zostaje Tyśka za przepis: Zapiekane gruszki z serem pleśniowym pod kruszonką. Gratuluję i proszę o przesłanie danych adresowych, wraz z numerem telefonu na adres: blog@najsmaczniejsze.pl, abym mogła przesłać nagrody.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za udział w zabawie i zapraszam do odwiedzania i polubienia mojego fanpage?a, na którym zawsze informuję Was o zbliżających się konkursach.
Jejku! Dziękuję! :D
Jejku! Dziękuję! :D
ahhh takiego placuszka to bym z chęcią zjadła :)
ahhh takiego placuszka to bym z chęcią zjadła :)
Bylo tak pyszne ze nawet moj chlopak, ktorego ciężko mi zachwycic , poprosił żebym to znowu przygotowala. Polecam ze swiezymi owocami leśnymi :)
Bylo tak pyszne ze nawet moj chlopak, ktorego ciężko mi zachwycic , poprosił żebym to znowu przygotowala. Polecam ze swiezymi owocami leśnymi :)