Przepis na chowder z brokułami i wędzonym łososiem sprawdzi się najlepiej na dzisiejszą niepogodę. Rozgrzeje każdego zmarzlaka ;) Gęsta i pożywna zupa, podana z kolorowymi warzywami i łososiem może być zabielona mlekiem, śmietaną, albo serem. Chowder będzie smakował również z innymi owocami morza, ja jednak lubię smak, kolor i konsystencję łososia. Smacznego!
Chowder z brokułami i łososiem
Składniki:
- 250 g łososia wędzonego
- 3 szklanki bulionu z warzyw lub drobiowy
- 100 g mozzarelli – ser tarty
- 4 średnie ziemniaki
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 mała cebula drobno posiekana
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- sól, czarny pieprz, curry
Przygotowanie:
W garnku rozpuść masło, następnie podsmaż na nim drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodaj obrane i pokrojone w drobną kostkę warzywa (paprykę, ziemniaki, marchew i pietruszkę) ? podsmażaj przez kilka minut. Dodaj kukurydzę i zalej bulionem. Całość doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojony na małe różyczki brokuł i gotuj przez około 5 minut. Następnie mąkę rozpuść w 1/2 szklance zimnej wody i wlej do gotującej się zupy. Całość gotuje przez kilka minut, aż zupa zacznie gęstnieć, następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj pokrywką i pozostaw na 10-15 minut.
Do zupy dodaj tarty ser mozzarella i rozdrobnionego wędzonego łososia, dokładnie wymieszaj. Gdy ser się rozpuści, dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Podawaj od razu po przygotowaniu.