Przepis na sernik czekoladowy z serkiem mascarpone i malinami tak w środku tygodnia? Jestem jak najbardziej za :) Powodów jest wiele, ale takim najważniejszym jest to, że dostałam pięknie pachnące maliny, a co za tym idzie moje ciasto również pięknie pachnie i… jest pyszne. Sami musicie spróbować. Smacznego!
Sernik czekoladowy z malinami
Składniki (forma 25×25 cm):
- 200 serka mascarpone
- 80 białej czekolady
- 60 gęstego jogurtu naturalnego
- 2 małe jajka (albo 1 duże)
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- maliny (lub inne owoce sezonowe)
Przygotowanie:
Blaszkę o wymiarach 25×25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dno piekarnika ustaw żaroodporne naczynie do połowy wypełnione wodą. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C.
Jogurt delikatnie podgrzej (nie gotuj), dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Następnie odstaw z palnika. W tym czasie serek mascarpone zmiksuj razem z jajkiem, mąką i cukrem pudrem. Do masy dodaj jeszcze ciepłą, rozpuszczona czekoladę z jogurtem, wymieszaj i podziel na dwie części. Białą część przelej do wcześniej przygotowanej blaszki, do drugiej części ciasta dodaj łyżkę kakao i dokładnie wymieszaj. Czekoladową masę przelej na jasne ciasto tworząc wzorki. Tak przygotowane ciasto posyp przebranymi i oczyszczonymi malinami.
Blaszkę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 60 minut. Następnie ciasto wystudź i wstaw na całą noc do lodówki, wtedy będzie miał idealną konsystencję do krojenia.