Lemoniada arbuzowa doskonale gasi pragnienie, a to bardzo ważne, zwłaszcza, że lato w tym roku nas rozpieszcza :) Zdaniem moich dzieci, lemoniada arbuzowa jest jeszcze smaczniejsza od tej tradycyjnej lemoniady cytrynowej – przyznam, że dorosłym też posmakowała. Jeśli macie w lodówce arbuza, to koniecznie wypróbujcie ten przepis na lemoniadę. Smacznego!
W tym roku możecie przydać Wam się przepis na lemoniadę pomarańczową z miętą oraz przepis na lemoniadę cytrusową z ziołami. A dziś jest pyszna i aromatyczna lemoniada arbuzowa, która miała pokazać się już dawno, ale zawsze byli chętni na arbuza w kawału – tym razem się udało :)
Lemoniada arbuzowa
Składniki (dzbanek 1,5 litra):
- 0,5 kg arbuza (ze skórką)
- 1 duża cytryna
- 1 l wody gazowanej lub niegazowanej
- kostki lodu
- listki mięty i melisy
Przygotowanie:
Miąższ arbuza pokrój na kawałki, usuwając wszystkie pestki. Pokrojone cząstki wrzuć do blendera albo malaksera. Pół cytryny pokrój w plasterki i odłóż na bok. Z drugiej połowy wyciśnij sok i przelej do arbuza. Dodaj łyżkę cukru pudru albo miodu, całość blenduj. Jednolitą masę przelej do dzbanka, wrzuć wcześniej pokrojone pasterki cytryny oraz umyte świeże listki melisy i mięty. Do dzbanka wrzuć kostki lodu i uzupełnij dzbanek wodą gazowaną. Całość wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły. Podawaj od razu po przygotowaniu.