Frużelina jagodowa to jeden z tych przetworów, który powinien znaleźć się w słoiczku, aby zimową porą można było sobie powspominać ten przyjemny czas, w którym jagody owocują :) Frużelina jagodowa można podawać z naleśnikami, goframi, albo, jako dodatek do ciast i deserów. Smacznego!
Frużelina jagodowa
Składniki (2 małe słoiczki):
- 250 g jagód
- 70 g cukru
- 100 ml wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Jagody umyj, wsyp do garnka, dodaj cukier i lekko nim potrząśnij, aby cukier wymieszaj się z jagodami. Chwilę podsmażaj na średnim ogniu, następnie dodaj sok z cytryny i połowę wody, dalej podgrzewaj na średnim ogniu., aż jagody zaczną się gotować. Zmniejsz temperaturę pod palnikiem, w ten sposób jagody gotuj jeszcze przez około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj w pozostałej wodzie, wlej do jagód, dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 1 minutę, aż frużelina zgęstnieje.
Gorącą frużelinę możesz podać od razu po przygotowaniu, albo przelać do umytych, wyparzonych i dokładnie wytartych słoiczków, mocno zakręcać i odstaw odwracając słoik nakrętką do dołu. Odstawy do wystudzenia, po wystygnięciu pokrywki powinny być lekko wklęsłe.
Z innych polecanych przetworów, które polecam zamknąć na zimę w słoiczku to galaretka z czerwonego agrestu oraz dżem brzoskwiniowy z lawendą.
Witam, chciałam zapytać dlaczego w przepisie na frużelinę trzeba jagody gotować 15 minut przecież one się kompletnie rozgotowują.
Mi właśnie się rozgotowaly, robilam pierwszy raz i nawet nie gotowalam tak dlugo, moim zdaniem od zagotowania jakies 2 min wystarczy.