Tarta z owocami i bezą

Tarta z czarną porzeczką i bezą

Tarta z czarną porzeczką i bezą w okresie letnim to podstawa, tym bardziej, że trwa sezon na te smaczne owoce. Jak wiadomo, czarna porzeczka zawiera przede wszystkim spore ilości witaminy C oraz jest bogatym źródłem antyoksydantów. Przygotowanie takiego ciasta, to samo zdrowie :) Smacznego!

Tarta z czarną porzeczką i bezą

Jak już pewnie zauważyliście, co jakiś czas na blogu Kasi z Wypieki i dania z pasją pojawiają się podobne, bądź takie same smakołyki. Tak też jest tym razem :) Kasia chciała upiec ciasto z bezą, ja z czarną porzeczką – i tak oto w ten sposób powstała tarta z czarną porzeczką i bezą.

Tarta z czarną porzeczką i bezą

Składniki (forma o średnicy 23 cm):

Spód:

  • 180 g mąki
  • 120 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka wody

Mus porzeczkowy:

  • 400 g czarnych porzeczek
  • 80 g cukru
  • 50 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)

Beza:

  • 4 białka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Tarta z czarną porzeczką

Przygotowanie:

Spód: W misce wymieszaj mąkę razem z cukrem. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło oraz jajko i łyżkę wody, a następnie szybko zagnieć jednolite ciasto, uformuj kulkę, zawiń w woreczek foliowy i wstaw o lodówki przynajmniej na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż na tortownicę. Spód tarty piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 35 minut. Upieczone ciasto ostudź.

Mus porzeczkowy: Porzeczki dokładnie opłucz, następnie przełóż o garnka, wsyp cukier i całość zagotuj, aż porzeczki puszcza sok, a cukier się rozpuści. Następnie, całość przetrzyj przez sitko, tak, aby oddzielić sok od pestek. Gdy masa lekko przestygnie, dodaj żółtka oraz mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj (albo zmiksuj). Do masy dodaj masło i ponownie podgrzej, aż masa zacznie gęstnieć. Gdy masa zacznie się gotować, odstaw ją i przestudź, a następnie przelej na przestudzony spód ciasta. Ostudź.

Beza: Do schłodzonych białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę stopniowo dodając cukier puder. Na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj. Ubitą pianę przełóż na schłodzone ciasto, następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 8-10 minut, aż beza lekko się zarumieni.

Upieczone ciasto odstaw do przestudzenia.

Tarta z owocami i bezą

Jeden komentarz

  1. http://smakuje.blox.pl

    bardzo lubię takie tarty

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*