Ciasto piaskowe z jagodami to typowo sezonowy, letni wypiek i nie należy zwlekać z jego przygotowaniem, bo jagody szybko się skończą, a wykorzystując mrożone owoce, to już nie będzie to samo :) Ciasto polecam podawać z dużą gałką lodów śmietankowych, ewentualnie z kleksem bitej śmietany. Takie połączenie idealnie pasuje do aktualnej pogody za oknem. Smacznego!
Ciasto piaskowe z jagodami
Składniki (forma 18×28 cm):
- 350 g jagód
- 80 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 110 g cukru
- 100 g masła
- 3 jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Jagody umyj i osusz. Miękkie masło utrzyj na puszystą, jasna masę. Cały czas ucierając, do masła dodawaj na przemian cukier i jajka. Na końcu dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Połącz składniki na gładką puszysta masę.
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, na który przelej ciasto, delikatnie wyrównaj, następnie posyp jagodami. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 35 minut.
Letnie ciasto posyp cukrem pudrem. Podawaj z gałką lodów śmietankowych albo z bitą śmietaną.
Super, że tutaj trafiłam! Z moim Wojtkiem chętnie gotujemy, a przepisy nie są skomplikowane, więc chyba damy radę. Jeżeli to ostatnie ciasto tak smakuje jak wygląda… już nie mogę się doczekać. Po powrocie Młodego z obozu zabieramy się do gotowania,o czym nie omieszkamy napisać!
Ależ ono fantastycznie wygląda! Z taką ilością jagód musiało smakować obłędnie :)
Ależ ono fantastycznie wygląda! Z taką ilością jagód musiało smakować obłędnie :)