Warstwowy sernik na zimno to moja propozycja na letnie ciasto, które idealnie sprawdzi się w upalne dni – o ile takie będą tego lata :) Ale nie musicie się martwić, jeśli pogoda nie dopisze, to jestem pewna, że sernik na zimno z jagodami poprawi każdemu humor.
Dzisiejszy przepis na sernik na zimno dedykuję wszystkim tatusiom z okazji ich święta, a zwłaszcza mojemu tacie, który jest fanem serników na zimno :) Smacznego!
Warstwowy sernik na zimno
Składniki (forma o średnicy 18 cm):
Spód ciasta:
- 80 g herbatników
- 50 g masła, rozpuszczonego
Kolorowe warstwy:
- 300 ml śmietanki 30%
- 300 g twarogu (np. mielony z wiaderka)
- 3 galaretki w różnych smakach (u mnie smak poziomki, owoców leśnych i cytryny)
- 3×100 ml przegotowanej, gorącej wody
- 50 g cukru pudru
Przygotowanie:
Spód ciasta: Herbatniki zgnieć na drobne okruszki, następnie dodaj do nich roztopione masło. Całość dokładnie wymieszaj, następnie przełóż do formy wyłożonej folią spożywczą. Rozkruszone herbatniki wyrównaj na spodzie dociskając łyżką. Foremkę wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
Kolorowe warstwy: W trzech miseczkach rozpuść w gorącej wodzie kolorowe galaretki (według mojej propozycji, albo według swoich potrzeb) i pozostaw do przestygnięcia (uważaj, aby nie stężały). Śmietankę zmiksuj razem z cukrem pudrem, następnie dodaj twarożek i delikatnie wymieszaj. Masę podziel na trzy równe części. Do każdej miseczki wlej płynna galaretkę i dokładnie wymieszaj.
Wylej pierwszą kolorową warstwę na schłodzone herbatniki i wstaw do zamrażalnika (w ten sposób, masa szybko się zetnie). Następnie delikatnie przelej kolejną warstwę i ponownie wstaw do zamrażalnika. Po kilkunastu minutach przelej kolejną (ostatnią) warstwę sernikowej masy.
Sernik na zimno możesz wstawić na kilkanaście minut do zamrażalnika, a następnie ciasto przełóż do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.
Po całkowitym stężeniu, zdejmij delikatnie obręcz foremki, a sernik na zimno przełóż na talerz. Całość udekoruj owocami leśnymi (lub innymi ulubionymi).
Sernik na zimno przechowuj w lodówce.
Wygląda pięknie – taki delikatny :)
Wygląda pięknie – taki delikatny :)
Jaki on jest piękny! Cudowne, pastelowe kolory.
Pozdrawiam :)
Jaki on jest piękny! Cudowne, pastelowe kolory.
Pozdrawiam :)
Jaki fajny pomysł na sernik :) Jestem nim zachwycona!!! Zapraszam do odwiedzin mojego bloga http://www.pysznosc.blospot.com
od jakiegoś czasu zajęłam się pieczeniem. Mam kilka sprawdzonych stron, ale w wolnej chwili poszukuję czegoś nowego. I tak trafiłam na stronę najsmaczniejsze.pl. I jak na razie niestety się zawiodłam. Ciasto wyszło, ale tylko dlatego że ogólny zamysł pozostał z tego przepisu. Musiałam zmienić proporcje, niektóre składniki pozastępowałam innymi. Pewnie coś jeszcze z stąd upiekę, bo zazwyczaj nie podejmuje się oceniania całości na podstawie 1 przepisu..
Pingback: Tort sernikowy z galaretką i bananami | Kuchenne preludium
Wygląda pysznie i te kolory !
Wygląda pysznie Bardzo Dobre Poecam