Cukinia zapiekana z serem mozzarella z dodatkiem bazylii jest idealnym dodatkiem do pieczonego i grillowanego mięsa. Zamiast migdałów można dodać mielone orzechy włoskie, a zamiast bazylii – oregano albo tymianek. Smacznego!
Cukinia zapiekana z serem
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 100 g twardego sera mozzarella
- 50 g żółtego sera gouda
- 50 g mielonych migdałów
- 2 garście świeżych liści bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Cukinię umyj i osusz, następnie obieraczką do warzyw wytnij cienkie plastry, które posyp odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem. Oba sery zetrzyj na grubej tartce, następnie wymieszaj je z mielonymi migdałami, oliwą, posiekanymi listkami bazylii i czosnkiem – przypraw do smaku solą i pieprzem. Plasterki sera posyp serem, następnie zwiń w roladki i ciasno ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Cukinię piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut, aż ser się rozpuści.