Zostały mi trzy łodygi rabarbaru i co tu z niego zrobić? Wiem, waniliowy kompot z rabarbarem – smak dzieciństwa. Pamiętam, że w ogródku babci między jabłonkami, czereśniami, agrestem i porzeczkami rósł też rabarbar. Jedliśmy go z samym cukrem, były też pyszne ciasta i obowiązkowo kompot. Dobrze jest mieć tak miłe i smaczne wspomnienia z dzieciństwa :) Waniliowy kompot z rabarbarem można podawać letni, albo dobrze schłodzony, który ugasi pragnienie. Smacznego!
Waniliowy kompot z rabarbarem
Składniki:
- 300 g rabarbaru ze skórką
- 1 litr wody
- 1 laska wanilii
- ok. 7 łyżek cukru trzcinowego (albo białego) do smaku
Przygotowanie:
Rabarbar umyj, odetnij liście, następnie łodygi pokrój na 1 cm kawałki. Całość przełóż do garnka, dodaj cukier, przełamaną laskę wanilii, całość zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 10 minut następnie odstaw i pozostaw do przestudzenia. Ewentualnie dodaj więcej cukru do smaku.
Jeśli chcesz mieć kompot bardziej mętny, polecam wydłużyć czas gotowania o kilka minut.
Mój faworyt wśród kompotów! :) Rewelacja!!!
Mój faworyt wśród kompotów! :) Rewelacja!!!
Rabarbar z wanilią to pyszne połączenie. :)
Rabarbar z wanilią to pyszne połączenie. :)
w tym sezonie nie mogę się coś uwolnić od rabarbaru… kolejny kompot… dzisiaj znów kolejne ciasteczka z rabarbarem :-)
też zrobiłam, jest pyszny i orzeźwiający – polecam :):):)
też zrobiłam, jest pyszny i orzeźwiający – polecam :):):)