Szarlotka z gruszkami

Tarta z jabłkami i gruszką

Najsmaczniejsza tarta z jabłkami jaką kiedykolwiek jadłam :) Pewnie dlatego, że oprócz jabłek w składnikach również znalazła się aromatyczna gruszka – a może dlatego, że zrobiłam je z myślą o koleżankach? Jeszcze ciepłą tartę z jabłkami i gruszką polecam podawać z gałką lodów waniliowych, ewentualnie z kleksem bitej śmietany. Smacznego!

Tarta z jabłkami i gruszką

Tarta z jabłkami i gruszką

Składniki (forma o średnicy 22 cm):
Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g chłodnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 słodkie jabłka
  • 1 duża gruszka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Tarta z jabłkami Przygotowanie:
Formę na tartę posmaruj masłem i lekko posyp bułką tartą.
Ciasto: Z mąki, jajka, cukru pudru i posiekanego masła zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Następnie przygotowanym ciastem wylep dno i boki blaszki – wstaw do lodówki na około 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Schłodzone ciasto nakłuj widelcem, następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut.
Nadzienie: Jabłka i gruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wlej sok z cytryny i wymieszaj. Masło rozpuść w ciepłym mleku razem z cukrem.
Na upieczony spód ciasta wyłóż jabłka wymieszane z gruszką, polej sosem mleczno-maślanym. Ciasto wstaw do piekarnika, temperaturę zmniejsz do 160°C i piecz przez 35 minut.
Tarta z jabłkami najlepiej smakuje jeszcze letnia podana z zimną gałką lodów waniliowych.

Szarlotka z gruszkami

2 komentarze

  1. Bardzo smacznie wygląda! Zjadłabym :)

  2. Bardzo smacznie wygląda! Zjadłabym :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*