Najsmaczniejsza tarta z jabłkami jaką kiedykolwiek jadłam :) Pewnie dlatego, że oprócz jabłek w składnikach również znalazła się aromatyczna gruszka – a może dlatego, że zrobiłam je z myślą o koleżankach? Jeszcze ciepłą tartę z jabłkami i gruszką polecam podawać z gałką lodów waniliowych, ewentualnie z kleksem bitej śmietany. Smacznego!
Tarta z jabłkami i gruszką
Składniki (forma o średnicy 22 cm):
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g chłodnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 2 słodkie jabłka
- 1 duża gruszka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Formę na tartę posmaruj masłem i lekko posyp bułką tartą.
Ciasto: Z mąki, jajka, cukru pudru i posiekanego masła zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Następnie przygotowanym ciastem wylep dno i boki blaszki – wstaw do lodówki na około 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180°C. Schłodzone ciasto nakłuj widelcem, następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut.
Nadzienie: Jabłka i gruszkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wlej sok z cytryny i wymieszaj. Masło rozpuść w ciepłym mleku razem z cukrem.
Na upieczony spód ciasta wyłóż jabłka wymieszane z gruszką, polej sosem mleczno-maślanym. Ciasto wstaw do piekarnika, temperaturę zmniejsz do 160°C i piecz przez 35 minut.
Tarta z jabłkami najlepiej smakuje jeszcze letnia podana z zimną gałką lodów waniliowych.
Bardzo smacznie wygląda! Zjadłabym :)
Bardzo smacznie wygląda! Zjadłabym :)