Poniedziałek zaczynam od przepisu na ciasteczka z rabarbarem z lekką nutą cynamonu. Oj lubię takie małe ciasteczka na dwa kęsy :) Ciastka polecam do porannej kawy, ale i nie tylko. Możecie spakować je do koszyka piknikowego i podjadać, jak tylko zgłodniejecie. Smacznego!
Ciasteczka z rabarbarem
Składniki (18 sztuk):
Ciasto:
- 180 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 70 g śmietany kremowej 18% (1/3 szkl.)
- 30 g chłodnego masła
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
Oraz:
- 200 g rabarbaru
- 70 g cukru (1/3 szklanki)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto, następnie zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 3 godziny. Rabarbar umyj, osusz, następnie obierz. Łodygi pokrój w cienkie słupki (ok. 7 cm dł.), posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij kwadraty (u mnie bok ma 7 cm) na których układaj słupki rabarbaru. Dwa przeciwległe boki ciastka posmaruj wodą, śmietaną albo białkiem i zlep po środku.
Ciasteczka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 25 minut. Upieczone i ostudzone ciasteczka posyp cukrem pudrem.
niech no ja tylko dorwę rabarbar :)
niech no ja tylko dorwę rabarbar :)
śliczne mini ciasteczka ,z pewnością aromatyczne i pyszne. z rabarbarem robiłam ciasto budyniowe .polecam.pozdrawiam
utucze się przez te propozycje rabarbarowe:-) wyglądają wyśmienicie… w weekend zrobie
utucze się przez te propozycje rabarbarowe:-) wyglądają wyśmienicie… w weekend zrobie
Super ciasteczka jutro zrobię .
Super ciasteczka jutro zrobię .
Ale pyszności :-) zrobię takie na deser :-)
kulinarneszalenstwamaniusi. blogspot. com
Ale pyszności :-) zrobię takie na deser :-)