Dziś mam dla Was przepis na odrobinę słońca w ten ponury dzień. Tarta cytrynowa z bezą, to obecnie mój numer jeden :) Jej krem jest delikatnie kremowy, z lekkim posmakiem cytrusów, a beza słodka i puszysta, z chrupiącym wierzchem. Jest idealna. Smacznego!
Tarta cytrynowa z bezą
Składniki (forma do tarty o śr. 24 cm):
Ciasto:
- 2 łyżki jogurtu greckiego albo gęstej śmietany
- 1 żółtko
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
Nadzienie:
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cytryna (sok i skórka)
- 1/2 czerwonego grejpfruta (sok)
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Beza:
- 4 białka
- 200 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Przygotowanie:
Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, cukier, żółtko, jogurt grecki oraz zimne masło. Całość posiekaj nożem, następnie szybko zagnieć jednolite ciasto, którym wyłóż dno i boki blaszki do pieczenia tart. Foremkę z ciastem włóż do lodówki na około 30-40 minut.
Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Następnie ciasto przestudź.
Nadzienie: W trakcie, gdy ciasto się piecze, przygotuj krem cytrusowy. Do garnka wbij jajka oraz żółtka, dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z solą, sok z cytryny i grejpfruta. Następnie całość dokładnie zmiksuj, aż masa będzie gładka. Cały czas mieszając zagotuj masę cytrusową, następnie zmniejsz ogień do minimum i mieszaj, aż krem zgęstnieje (około 3-5 minut). Następnie masę zdejmij z ognia, dodaj masło i mieszaj tak długo, aż masło się rozpuści, a krem będzie miał jednolitą konsystencję. Krem cytrusowy przełóż na ostudzony spód tarty, wyrównaj i odstaw do przestudzenia.
Beza: Do schłodzonych białek dodaj szczyptę soli, następnie zmiksuj je na gęstą, puszystą pianę. Pod koniec miksowania dodawaj stopniowo po łyżce cukru. Na samym końcu dodaj mąkę ziemniaczana i dokładnie wymieszaj. Bezę przełóż na krem cytrusowy, pamiętając o tym, aby piana stykała się z kremem.
Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut, aż beza z wierzchu będzie chrupiąca i lekko zarumieniona.
Po ostudzeniu tartę wyjmij z formy. Przechowuj w lodówce, albo zimnym miejscu.
Musi być znakomita w smaku. Obłędnie wyglada.
Musi być znakomita w smaku. Obłędnie wyglada.
Fajny przepis tylko wiesz czemu krem z cytrusów mi wychodzi za płynny? Z cytrusów nie dałam cytryny i grejpfruta tylko pomarancze ale mąki ziemniaczanej tyle samo… :(
Fajny przepis tylko wiesz czemu krem z cytrusów mi wychodzi za płynny? Z cytrusów nie dałam cytryny i grejpfruta tylko pomarancze ale mąki ziemniaczanej tyle samo… :(
Tobie wyszlo super u mnie klapa…:(
Tobie wyszlo super u mnie klapa…:(