Dziś będzie sałatka ze szpinakiem i truskawkami – przepis na zdrowie i sporą ilość witamin na wiosenne i letnie śniadania. To moje pierwsze połączenie truskawek i szpinaku, już wiem, że nie ostatnie :) Sałatka jest lekka i orzeźwiająca. Polecam w szczególności na drugie śniadanie i lekką kolację. Smacznego!
Sałatka ze szpinakiem i truskawkami
Składniki:
- 150 g świeżego, młodego szpinaku typu baby
- 100 g truskawek
- 1 średni ogórek
- 100 g sera mozzarella
Sos:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 4 łyżki oliwy
- pieprz do smaku (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Szpinak delikatnie umyj i osusz. Ogórka obierz i pokrój w plasterki. Truskawki umyj i usuń szypułki, następnie pokrój w plasterki. Ser mozzarella pokrój w kosteczkę. Wszystkie składniki umieść w misce.
Składniki sosu dokładnie wymieszaj, polej nim sałatkę i delikatnie wymieszaj.
Podawaj od razu po przygotowaniu.
Zapachniało latem ;)
Uwielbiam takie sałatki !
Zapachniało latem ;)
Uwielbiam takie sałatki !
Zjadłabym, ale poczekam na nasze truskawki :)
Zjadłabym, ale poczekam na nasze truskawki :)