Przepis na jajka faszerowane wędzonym łososiem to świetny wybór na wielkanocne śniadanie. A tak, zbliża się ono wielkimi krokami – już za niecały miesiąc! Te jajka nadziewane łososiem nie tylko smakują rewelacyjnie, ale także pięknie się prezentują, zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole. Idealne połączenie smaku i elegancji. Smacznego!
Jajka faszerowane wędzonym łososiem
Składniki:
- 6 dużych jaj
- 3 łyżki mielonego wędzonego łososia (ok. 50 g)
- 2 łyżki majonezu (lub serka śmietankowego)
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka musztardy np. Dijon
- 1 łyżeczka soku z cytryny (do smaku)
- sól, świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
Do dekoracji:
- świeży koperek
- plastry wędzonego łososia
- słodka czerwona papryka
Przygotowanie:
Ugotuj jajka na średnim ogniu. Po wyjęciu z wrzątku pozostaw na 15 minut żeby ostygły. Potem zanurz jajka w zimnej wodze lub wodzie z lodem tak żeby w pełni je ostudzić. Po obraniu jajek ze skorupki, ostrożnie przetnij każde z nich na pół. Delikatnie wyskrob żółtka do miseczki.
Do miseczki, w której masz żółtka dodaj łososia i pozostałe składniki. Przy pomocy widelca dokładnie wymieszaj tak, aby powstałą jednolita masa. Następnie za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego wypełnij białka masą. Pozostaje już tylko przybranie. Danie możesz przechowywać w lodówce przez dwa dni pod szczelnym przykryciem. Smacznego!
Ależ pysznie przygotowane jajeczka!:)
Ależ pysznie przygotowane jajeczka!:)
W przepisie koperek a na zdjęciu szczypiorek. Też można.