Przepis na babeczki bananowe z kremem orzechowym, to połączenie słodkiej czekoladowej babeczki z delikatnie słonym kremem orzechowym. Jeśli obawiacie się tego połączenia, polecam przygotować krem na bazie słodkiego masła orzechowego. Do babeczek czekoladowych najlepiej jest użyć dojrzałych bananów (te z czarnymi plamami na skórce), które są bardzo słodkie. Smacznego!
Babeczki bananowe z orzechami
Składniki (8-10 babeczek):
- 150 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 60 g roztopionego masła
- 1 jajka
- 1 dojrzały banan
- 60 g gęstego jogurtu (albo kwaśniej śmietany)
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem orzechowy:
- 150 g serka mascarpone
- 150 g śmietanki 30 %
- 100 g masła orzechowego
- 1-2 łyżki cukru pudru do smaku)
- prażone orzeszki do dekoracji
Przygotowanie:
Piekarnik ustaw na 180°C, formę do pieczenia babeczek wyłóż papilotkami.
Babeczki: Do przestudzonego, roztopionego masła dodaj cukier puder oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj łyżką. Następnie dodaj jogurt i jajko, ponownie zamieszaj łyżką. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao – całość dokładnie wymieszaj, na końcu dodając rozgniecionego banana.
Gotową masę przełóż do wcześniej przygotowanych papilotek napełniając do 3/4 wysokości. Formę z babeczkami wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Upieczone babeczki ostudź na kratce.
Krem: Schłodzony serek mascarpone i zimną śmietankę zmiksuj na gęstą masę, na końcu dodaj masło orzechowe i cukier puder. Całość delikatnie wymieszaj. Przygotowanym kremem udekoruj zimne babeczki. Posyp prażonymi orzeszkami.
Ślicznie wyglądają. Zapisuję do wypróbowania :)
Ślicznie wyglądają. Zapisuję do wypróbowania :)
wyglądają naprawdę przeuroczo :]
wyglądają naprawdę przeuroczo :]
Czy krem jest dosyć sztywny z tą kremówką? Będzię się nadawał do przewiezienia samochodem ok 1 h ?