Mini pączki cynamonowe, małe, pulchne i po dwóch dniach wciąż świeże. Szczerze polecam na tłusty czwartek i na co dzień, bo nie wymagają zbyt wiele pracy, ani wyrastania ciasta. Do tego ta pyszna słodka posypka z cynamonem – poezja :) Życzę smacznego!
Mini pączki cynamonowe
Składniki:
- 350 g serka homogenizowanego z wanilią
- 3 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki likieru ajerkoniak
- 1 łyżka spirytusu (niekoniecznie)
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
Posypka:
- 70 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
Przygotowanie:
Posypka: Drobny cukier do wypieków wymieszaj ze zmielonym cynamonem..
Pączki: Do miski przełóż serek homogenizowany, wbij jajka, wlej likier ajerkoniakowy i łyżkę spirytusu – dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz z solą i ponownie dokładnie wymieszaj.
W garnku rozgrzej tłuszcz do około 175°C, następnie za pomocą łyżki lub miarki wrzucaj porcję ciasta na rozgrzany tłuszcz (przed nabraniem ciasta, łyżkę polecam zamoczyć w oleju). Pączuszki smaż z obu stron na złoty kolor, usmażone przekładaj na papierowy ręcznik do odsączenia. Jeszcze letnie obtaczaj we wcześniej przygotowanej posypce cynamonowej.
Zrobiłam je dzisiaj, troszkę zmodyfikowałam,bo nie dodałam likieru :), dodałam za to troszkę cukru,bo wydawały mi się mało słodkie, i zamiast alkoholu poszedł ocet :). Ale wyszły pyszne, zapewne zrobię ponownie w czwartek !! :)
Pozdrawiam:).
Zrobiłam je dzisiaj, troszkę zmodyfikowałam,bo nie dodałam likieru :), dodałam za to troszkę cukru,bo wydawały mi się mało słodkie, i zamiast alkoholu poszedł ocet :). Ale wyszły pyszne, zapewne zrobię ponownie w czwartek !! :)
Pozdrawiam:).