Ryż z jajkiem i kurczakiem

Ryż ze smażonym kurczakiem i jajkiem

Ryż ze smażonym kurczakiem i jajkiem to szybka, uniwersalna i odżywcza potrawa, która po całym dniu pracy doskonale dodaje energii. Idealnie sprawdza się nie tylko na ciepło jako obiad, ale również jako smaczna przekąska na zimno. Proste składniki i szybkie przygotowanie czynią to danie świetnym wyborem na każdą okazję. Smacznego!

Ryż smażony z jajkiem

Ryż ze smażonym kurczakiem i jajkiem

Składniki:

  • 300 g ryżu basmati
  • 200 g piersi kurczaka
  • 3 jajka lekko ubite
  • 3 dymki (razem ze szczypiorkiem)
  • mały kawałek imbiru, drobno startego (1 łyżeczka)
  • słodka, czerwona papryka
  • szczypta chilli, do smaku
  • sos sojowy do smaku

Ryż z jajkiem

Przygotowanie:

Ryż ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. W międzyczasie rozmieszaj jajka z odrobiną słodkiej czerwonej papryki (opcjonalnie dodaj szczyptę soli) i wylej je na rozgrzaną patelnię. Gdy jajka się zetną, zdejmij je, zwiń w rulon i pokrój w cienkie paski. Na tej samej patelni usmaż pokrojoną w cienkie paski pierś z kurczaka, przyprawiając słodką papryką. Po usmażeniu kurczaka, dodaj do niego ryż i smaż przez około 5 minut. Na koniec dopraw wszystko imbirem, chilli i sosem sojowym. Całość dokładnie wymieszaj.

Przygotowanie ryżu

Do usmażonego kurczaka z ryżem dodaj pokrojony w paski omlet oraz dymkę pokrojoną w talarki razem ze szczypiorkiem. Delikatnie wymieszaj całość, aby składniki się równomiernie połączyły. Podawaj od razu po przygotowaniu, aby danie było ciepłe i świeże. Smacznego!

Ryż z jajkiem i kurczakiem

4 komentarze

  1. „Kiedy jajko się zetnie, zdejmij z patelni, zwiń w rulon i pokrój w paski”… mogę prosić o dokladniejsza instrukcje jak to zrobić?

  2. „Kiedy jajko się zetnie, zdejmij z patelni, zwiń w rulon i pokrój w paski”… mogę prosić o dokladniejsza instrukcje jak to zrobić?

  3. Gabi, po usmażeniu jajka (omletu), zwiń go tak, jak to robi się z naleśnikiem, następnie pokrój w plasterki

  4. najsmaczniejsze.pl

    Gabi, po usmażeniu jajka (omletu), zwiń go tak, jak to robi się z naleśnikiem, następnie pokrój w plasterki

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*