Ciasto francuskie z oregano i pomidorkami to bardzo szybka w przygotowaniu przekąska, która pasuje na różne okoliczności. Można ją podać na ciepło lub na zimno, przygotować na przyjęcie rodzinne, na spotkanie ze znajomymi, albo zabrać na wycieczkę z dziećmi, aby posilić się w trakcie zabaw plenerowych. Smacznego!
Ciasto francuskie z oregano i pomidorkami
Składniki:
- 1 rolka ciasta francuskiego
- kilka pomidorków koktajlowych
- małe kulki mozzarelli
- garść świeżych listków oregano (albo bazylii)
- sól morska, gruboziarnista
- świeżo mielony czarny pieprz
- dobra oliwa (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwiń, następnie pokrój je na prostokąty o wymiarach ok. 3×12 cm, następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym prostokącie ułóż umyte i osuszone listki oregano dociskając je lekko do ciasta.
Umyte i osuszone pomidorki pokrój na ćwiartki, następnie ułóż po kilka cząstek na cieście, mozzarellę podziel na cząstki i ułóż pomiędzy pomidorkami, następnie całość posyp odrobiną granulowanej soli.
Tak przygotowane przekąski wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200-210°C i piecz przez około 14 minut, aż ciasto się przyrumieni. Podawaj na ciepło lub na zimno, oprószone świeżo zmielonym pieprzem i delikatnie polane oliwą (niekoniecznie – ciasto francuskie jest wystarczająco tłuste).
Mniam, pyszności. :)
Mniam, pyszności. :)