Beza z orzechami włoskimi

Tort bezowy z orzechami włoskimi

Beza z orzechami, kremem i czekoladą, to idealna przepis na ciasto świąteczne. Tort bezowy z orzechami włoskimi jest delikatny i puszysty, a wszystkie składniki pasują do siebie idealnie. Bezy polecam upiec na kilka dni przed świętami, a przełożyć kremem dzień przed. Smacznego!

Tort bezowy z orzechami włoskimi

Tort bezowy z orzechami włoskimi

Składniki:
Beza:

  • 6 białek (ok. 180 g)
  • 250 g miałkiego cukru (do wypieków)
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 50 g)
  • szczypta soli

Krem:

  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 30 g gorzkiej czekolady (zmielonej)
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki cukru pudru do smaku
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Beza z orzechami włoskimi

Przygotowanie:
Beza: Do misy przelej chłodne białka, dodaj szczyptę soli, następnie ubij je stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy (po 1 łyżce, cały czas dokładnie miksując). Gdy piana będzie już gęsta i błyszcząca, dodaj do niej mąkę ziemniaczaną, czekoladę i mielone orzechy ? wymieszaj mikserem (tylko do połączenia składników) na najwolniejszych obrotach.
Na blachach ułóż papier do pieczenia, narysuj cztery równe kółka (ok. 20 cm średnicy), następnie delikatnie przełóż w te miejsca bezę, delikatnie wyrównaj.
Bezy wstaw do rozgrzanego do 140°C piekarnika i piecz z włączonym termoobiegiem przez około 40-50 minut, aż beza ładnie się zarumieni. Następnie wyłącz temperaturę, a bezę pozostaw w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Krem: W misce ubij zimną śmietankę, następnie dodaj serek mascarpone i cukier puder, delikatnie wymieszaj. Dodaj zmieloną czekoladę oraz orzechy i ponownie delikatnie wymieszaj (najlepiej łyżką).
Przygotowanym kremem podziel na cztery części, następnie przekładaj ostudzone blaty bezowe – krem będzie ostatnią warstwą.
Tort bezowy udekoruj orzechami włoskimi i roztopioną czekoladą.

Tort bezowy z orzechami

Tort bezowy

13 komentarzy

  1. Jakie cudo! Doskonały tort.

  2. Jakie cudo! Doskonały tort.

  3. szwaczka z Portugalii

    Dziękuję, właśnie tego szukałam.
    Orzechów 3 skrzynki mam :) córka uwielbia bezy, a za kilka dni ma urodziny.
    To będzie idealny tort dla niej.
    A że znaleziony całkowicie przypadkowo to tym bardziej cieszy :)

  4. szwaczka z Portugalii

    Dziękuję, właśnie tego szukałam.
    Orzechów 3 skrzynki mam :) córka uwielbia bezy, a za kilka dni ma urodziny.
    To będzie idealny tort dla niej.
    A że znaleziony całkowicie przypadkowo to tym bardziej cieszy :)

  5. Mam pewne watpliwosci co do przepisu a mianowicie:

    W Skadnikach do pieczenia Bezow nie ma wyszczegolnionej czekolady. Natomiast w ich przygotowaniu jest ona wyszczegolniona.Gdzie tu zaszla pomylka?
    Pozdrawiam.

  6. Mam pewne watpliwosci co do przepisu a mianowicie:

    W Skadnikach do pieczenia Bezow nie ma wyszczegolnionej czekolady. Natomiast w ich przygotowaniu jest ona wyszczegolniona.Gdzie tu zaszla pomylka?
    Pozdrawiam.

  7. No właśnie – ja też właśnie chcę robić torcik i co z tą czekoladą?

  8. No właśnie – ja też właśnie chcę robić torcik i co z tą czekoladą?

  9. Pyszny!!!

  10. przepis po łebkach, jak nie potrafisz dokładnie podać to nir podawaj

  11. Małgorzata Smorag Welts

    Też tak się zastanawiam? I cukier waniliowy…

  12. Piekłam ten tort z tą różnicą że krem zrobiłam maślany. Wyszedł znakomity a pomimo, że przygotowywałam go dwa dni wcześniej był w dniu serwowania bardzo chrupki. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*