Zapraszam po przepis na śledzie po kaszubsku, bo tradycyjnie na stole Wigilijnym nie może zabraknąć śledzi. Tym razem polecam przepis na śledzie, które są – co tu dużo mówić – po prostu smaczne. Polecam je na różne okazje. Smacznego!
Śledzie po kaszubsku
Składniki:
- 4-5 filetów śledziowych (matiasów)
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka pikantnego ketchupu
- 1/2 szklanki oleju (lub oliwa)
- 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskiego
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta ostrej papryki
- szczypta cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
Śledzie pokrój na kawałki o szerokości 3-4 cm, jeżeli są słone, przed pokrojeniem namocz je w zimnej wodzie przez kilka godzin, od czasu do czasu wymieniając wodę na świeżą.
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki, zeszklij na 3-4 łyżkach oleju. Następnie, do cebuli dodaj przecier pomidorowy, ketchup, olej, sok z cytryny, zioła i przyprawy. Podsmaż wszystko przez około 1-2 minuty i ostudź. Do zimnego sosu dodaj pokrojone śledzie i delikatnie wymieszaj. Przed podaniem, wstaw do lodówki na kilka godzin.
Śledzie po kaszubsku polecam na różnie okazje, nie tylko święta Bożonarodzeniowe.
Jeśli macie ochotę na więcej przepisów ze śledziem, to zapraszam po przepis na śledzie curry z chilli oraz przepis na tradycyjne śledzie w oleju.
Uwielbiam śledzie i muszę wypróbować kiedyś taki przepis :)
Uwielbiam śledzie i muszę wypróbować kiedyś taki przepis :)