Przepis na tradycyjny kompot wigilijny z suszu owocowego z dodatkiem cynamonu i goździków przygotowałam całkiem przypadkowo. Jak to dobrze czasami kupić coś przez przypadek :) Kompot z suszu i przypraw wyszedł smaczny i aromatyczny. Smacznego!
Kompot wigilijny z suszu
Składniki:
- 0,5 kg suszonych owoców (śliwki, gruszki, jabłka, morele)
- kilka goździków
- 2 litr wody
- 3-4 łyżki cukru albo miód (do smaku)
- 2 kawałki kory cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
Przygotowanie:
Owoce umyj i namoczyć na ok. 2 godzin, następnie wodę z owocami doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez pół godziny. Pod koniec gotowania dodaj goździki, anyż i korę cynamonu oraz cukier do smaku (albo miód).
Very good! 3Tbsp of honey makes it really sweet. Will use some to make kisiel.