Gwiazda drożdżowa z Nutellą, to szybkie w przygotowaniu i efektowne ciasto na święta, ale i nie tylko. Można przygotować je na różne okazje, tworząc z ciasta różne wzory. Polecam i smacznego!
Gwiazda drożdżowa z Nutellą
Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):
- 430 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 7 g drożdży instant (25 g drożdży świeżych)
- 180 ml mleka
- 30 g masła (2 łyżki)
- 70 g cukru pudru (albo drobnego do wypieków)
- 2 żółtka
- szczypta soli
- kilka łyżek Nutelli, albo innego kremu czekoladowego
Oraz:
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietanki
Przygotowanie:
Piekarnik ustaw na 180°C .
Do miski wsyp mąkę, sól, cukier puder (albo drobny do wypieków) oraz sypkie drożdże. Wszystko wymieszaj, dodaj dwa żółtka oraz podgrzane mleko z rozpuszczonym masłem (masło rozpuściłam w mleku).
Wszystko ponownie wymieszaj, następnie zagnieć ciasto na gładką i jednolitą masę (przez około 5 minut).
Ciasto podziel na trzy równe części, następnie każdy placek rozwałkuj i wytnij okrąg równy blaszce, w której będziesz piec gwiazdę (u mnie tortownica o średnicy 24 cm).
Umieść pierwszy okrąg na papierze do pieczenia, posmaruj go Nutellą (około 2 łyżek), przykryj drugim krążkiem, ponownie posmaruj Nutellą, przykryj ostatnim krążkiem ciasta.
Sklej brzegi ciasta widelcem, następnie pokrój go na 16 równych części (najlepiej zacząć od 4 części, następnie podzielić je na 8 i na 16).
Następnie wywijaj po dwie części na zewnątrz (dwukrotnie), i sklejaj je na końcu. Powtórz tę czynność ze wszystkimi parami, tworząc gwiazdę z ośmioma równymi ramionami. Tak przygotowane ciasto przełóż razem z papierem do pieczenia do formy o średnicy 24 cm.
Ciasto posmaruj rozmieszanym żółtkiem ze śmietanką, następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut.
Upieczone ciasto można polecam oprószyć cukrem pudrem.
Jaka piękna !
Jaka piękna !
Bardzo ładna!
Bardzo ładna!
Mam pytanie – czy białka są do czegoś do placka potrzebne, bo nie mogę poszukać ich zastosowania?
Mam pytanie – czy białka są do czegoś do placka potrzebne, bo nie mogę poszukać ich zastosowania?
Hania, białkiem możesz posmarować ciasto, jednak ja posmarowałam je żółtkiem rozmieszanym ze śmietanką. Białek nie użyłam, poprawiłam wpis. Dziękuję za uwagę :)
Hania, białkiem możesz posmarować ciasto, jednak ja posmarowałam je żółtkiem rozmieszanym ze śmietanką. Białek nie użyłam, poprawiłam wpis. Dziękuję za uwagę :)
Super ciasto. Lekkie, pachnie masłem i nutellą. O niebo lepsze niż te kupne drożdżówki. Poza tym szybko się robi. Przed chwilą wyjęłam z pieca i już pół nie ma.
Super ciasto. Lekkie, pachnie masłem i nutellą. O niebo lepsze niż te kupne drożdżówki. Poza tym szybko się robi. Przed chwilą wyjęłam z pieca i już pół nie ma.
Upiekłam właśnie :) Pychotka!!!
Hej a czy zostawiamy ciasto do wyrosnieca po wymieszaniu składników?
Pingback: Szafka na klucze | Polskie Rękodzieło
Powaznie ????? Czemu nie ma zmianki o tym, ze ciasto pwinno wyrosnac conajmniej raz i widze po zdjeciach, ze jest wyrosniete a w przepisie taka kicha :(
Nie wszyscy wiedza o tym i czasami ktos spotyka sie z drozdzowym pierwszy raz.
Wstyd :(
a w piekarniku piekłaś na “góra-dół” czy też termoobieg?
a w piekarniku piekłaś na “góra-dół” czy też termoobieg?