Ciastka maślane zostały upieczone o świcie i jeszcze letnie zostały zaniesione do przedszkola. Chociaż mogą dłużej poleżeć, myślę, że nie przetrwały swojej pierwszej godziny. Ciasteczka maślane upiekłyśmy razem z córkami z okazji Mikołajek, jednak taka forma przekąski pasuje na różne przyjęcia domowe i przedszkolne :) To jest ten typ ciasteczek, które zawsze wychodzą, nie potrzebują zbyt wielu składników i już po kilku minutach, można delektować się ich smakiem. Smacznego!
Ciastka maślane
Składniki (ok. 50 ciastek):
- 250 g zimnego masła
- 480 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
Oraz:
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietanki 30 %
- kolorowa posypka, cukier perlisty
Przygotowanie:
Do miski przesyp mąkę, dodaj cukier puder, żółtko, śmietanę i pokrojone w kostkę zimne masło. Ze wszystkich składników zagnieć szybko ciasto. Gdyby ciasto było zbyt miękkie, owiń je folią i włóż do lodówki na około 30 minut – ja z tego etapu zrezygnowałam.
Ciasto podziel na kilka części, następnie, każdą z nich podsypując odrobiną mąki rozwałkuj na placki o grubości ok. 3-5 mm. Powycinaj ciastka ulubionymi foremkami, następnie wycięte ciastka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każde ciastko posmaruj żółtkiem rozmieszanym ze śmietanką i posyp je kolorowymi posypkami, albo cukrem perlistym. Ciastka piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 10-12 minut (aż się zarumienią).
Ciastka po upieczeniu przełóż na kratkę do ostygnięcia.
piękne :)
optymistyczne ciacha!
piękne :)
Śliczne !
optymistyczne ciacha!
Śliczne !
Nie miałam śmietan ale i tak wyszły pyszne miałaś rację nie przetrwały nawet godziny bo synowie i córka oraz mąż pożarli wszyściueńko ;)
Nie miałam śmietan ale i tak wyszły pyszne miałaś rację nie przetrwały nawet godziny bo synowie i córka oraz mąż pożarli wszyściueńko ;)