Upieczona strucla makowa przeszła moje oczekiwania. I tu powinnam kolejny raz podziękować mojej zagorzałej fance, która od czasu do czasu podsyła mi pomysły. Tym razem był to przepis na struclę makową, którą od kilku lat towarzyszy jej w czasie świąt bożonarodzeniowych. Karolina dziękuję, ciasto wyszło bardzo smaczne, delikatne, z dużą ilością nadzienia, ale przecież Ty to wszystko już wiesz :) Polecam te ciasto wszystkim, a zwłaszcza tym, którzy boją się przygotować tradycyjną struclę makową na cieście drożdżowym – to jest ten przepis na struclę, który zawsze wychodzi. Smacznego!
Dodam jeszcze, że po upieczeniu i przekrojeniu ciasta, moim oczom ukazał się piękny widok makowych wąsów, które przypomniały mi o bardzo słusznej akcji Movember, która właśnie dziś się kończy.
Strucla makowa
Składniki (forma o wymiarach 12×22 cm):
Ciasto:
- 100 g chudego twarogu (nie mielony)
- 200 g mąki
- 60 ml mleka
- 55 g oleju
- 50 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Nadzienie:
- 350 g masy makowej z bakaliami
- 50 g rozdrobnionych orzechów laskowych (włoskich albo migdałów)
- kilka kropel olejku rumowego
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru waniliowego
Oraz:
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 18%
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto: W misce rozkrusz twaróg, wlej mleko i olej, dodaj cukier, cukier waniliowy oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie zagnieć ciasto na jednolitą masę i wstaw do lodówki na około 20 minut. W międzyczasie blaszkę o wymiarach 12×22 cm wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik ustaw na 180°C.
Nadzienie: Do miski przełóż masę makową, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na prostokąt na grubość ok. 0,5 cm (krótszy bok powinien mieć 22 cm). Na cieście rozsmaruj nadzienie, zachowując 1,5 cm odstęp na krótszych bokach. Następnie delikatnie zacznij zwijać struclę (jednocześnie z obu stron), tak, aby powstały dwa równe wałki ciasta stykające się po środku. Końcówki ciasta delikatnie sklej. Ciasto delikatnie przełóż do wcześniej przygotowanej formy i obficie posmaruj go roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z jedną łyżką śmietany.
Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Ostudzone ciasto wyjmij z formy, ułóż na półmisku i posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.
Cieszę się, że jesteś zadowolona z efektu :) Bardzo ładne zdjecia.
Mmmmhmmm!!! Wygląda pysznie! Będę musiała wypróbować na święta :)
Cieszę się, że jesteś zadowolona z efektu :) Bardzo ładne zdjecia.
Mmmmhmmm!!! Wygląda pysznie! Będę musiała wypróbować na święta :)
jaka idealna!
Idealnie wyszła :)
jaka idealna!
Idealnie wyszła :)
Świetny przepis,a i zdjęcie niezwykle apetyczne.Podkradam przepis,zrobię na święta,bo na pewno jest smaczne,a do tego niekłopotliwe w wykonaniu.
Świetny przepis,a i zdjęcie niezwykle apetyczne.Podkradam przepis,zrobię na święta,bo na pewno jest smaczne,a do tego niekłopotliwe w wykonaniu.
Śliczna strucla! Idealna :)
Śliczna strucla! Idealna :)
Wyglada smakowicie :) Chetnie wyprobuje ten przepis… tylko, ze nie mam takiej foremki :( Czy w “normalnej, dlugiej” keksowce tez wyjdzie?
Wyglada smakowicie :) Chetnie wyprobuje ten przepis… tylko, ze nie mam takiej foremki :( Czy w “normalnej, dlugiej” keksowce tez wyjdzie?
Agnieszko, ciasto wyjdzie, będzie tylko “szczuplejsze”. Możesz odrobinę zwiększyć składniki.
Agnieszko, ciasto wyjdzie, będzie tylko “szczuplejsze”. Możesz odrobinę zwiększyć składniki.
Niestety, nie bardzo mi wyszła ta strucla… Ciasto było za luźne z podanych proporcji i gdybym nie dosypała mąki, to w ogóle nie dałoby się rozwałkować. Okazało się, że mogłam dosypać jeszcze więcej, bo nadal było za luźne i słabo wyrosło, a na koniec jeszcze lekko opadło. Po przekrojeniu okazało się, że dolne warstwy w ogóle nie wyrosły i były lekko zakalcowate. – Dobrze, że w smaku była dobra, bo inaczej nikt by jej nie jadł.
Nie wiem, może twaróg był za mokry… Następnym razem wypróbuję ją, ale zagniotę ściślejsze ciasto.
Niestety, nie bardzo mi wyszła ta strucla… Ciasto było za luźne z podanych proporcji i gdybym nie dosypała mąki, to w ogóle nie dałoby się rozwałkować. Okazało się, że mogłam dosypać jeszcze więcej, bo nadal było za luźne i słabo wyrosło, a na koniec jeszcze lekko opadło. Po przekrojeniu okazało się, że dolne warstwy w ogóle nie wyrosły i były lekko zakalcowate. – Dobrze, że w smaku była dobra, bo inaczej nikt by jej nie jadł.
Nie wiem, może twaróg był za mokry… Następnym razem wypróbuję ją, ale zagniotę ściślejsze ciasto.
Moja strucla, pomimo lekkich obaw po zagniecieniu ciasta i wyciagnieciu go po pol godzinie z lodowki – wyszla jak malowana ;) Uzylam foremki o dlugosci 25 cm – i wszystko wyszlo super! Wyglad, smak – po prostu bajka :) Juz zostala wpisana na liste moich ulubionych ciast :) Dziekuje i pozdrawiam :)
Moja strucla, pomimo lekkich obaw po zagniecieniu ciasta i wyciagnieciu go po pol godzinie z lodowki – wyszla jak malowana ;) Uzylam foremki o dlugosci 25 cm – i wszystko wyszlo super! Wyglad, smak – po prostu bajka :) Juz zostala wpisana na liste moich ulubionych ciast :) Dziekuje i pozdrawiam :)
Czy jak podwoję składniki to mogę podzielić struclę na dwa placki i piec w większej jednej brytfance. Obawiam się, ze z podanych składników wyjdzie mały kawałek… Pozdrawiam.