Pizza ze świeżą rukolą

Pizza ze świeżą rukolą

Pizza ze świeżą rukolą, to propozycja na szybki obiad. Znam wiele osób, które myślą, że pizza trudne i pracochłonne danie do przygotowania – nic bardziej mylnego. Często bywa tak, że nawet nie czekam, aby ciasto na pizzę wyrosło. Od razu dzielę je na porcje, formuję placki i pozostawiam na kilka minut, aby ciasto odpoczęło. W tym czasie już grzeje się piekarnik, a ja przygotowuję sos i farsz, po czym wszystko układam na cieście, a następnie całość trafia na około 14 minut do już ciepłego piekarnika. Smacznego!

Pizza ze świeżą rukolą

Pizza ze świeżą rukolą

Składniki:
Ciasto:

  • 220 g mąki pszennej
  • 160 ml ciepłej wody
  • 1 opakowanie drożdży instant (25 g świeżych drożdży)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sos:

  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • po 1 łyżeczce suszonego oregano, tymianku i bazylii
  • do smaku: pieprz, sól, czosnek

Farsz:

  • szynka np. parmeńska
  • 2 duże kulki sera mozzarella
  • 1 cebula
  • rukola

Pizza z rukolą

Przygotowanie:
Sos: Sos pomidorowy wymieszaj z oliwą, dodaj zioło i wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem (suszonym albo świeżym) i ponownie wymieszaj.

Ciasto: Mąkę przesiej do miski, dodaj suszone drożdże, sól i cukier, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Do suchych składników wlej oliwę oraz ciepłą wodę i wyrób na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj na około 15-25 minut do wyrośnięcia (czasami omijam ten etap i od razu formuję z ciasta placki).

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie (albo 4 mniejsze) równe kuli, z każdej uformuj cienkie placki, które ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie, każdy placek posmaruj sosem, ułóż na nim plastry sera mozzarella, posyp pokrojoną w cienkie talarki cebulę (u mnie dymka) i ułóż plasterki szynki parmeńskiej (albo inną ulubioną).
Pizzę piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 12-14 minut, aż brzegi się lekko zarumienią, a ser się rozpuści. Po upieczeniu pizzy, wyjmij ja z piekarnika, ułóż na talerzu i na każdą ułóż świeżą rukolę. Pizzę polecam podawać polaną dobrą oliwą z oliwek.

Pizza z szynką

4 komentarze

  1. Cudnie wygląda. Jadłam kiedyś i bardzo mi smakowała :)

  2. Cudnie wygląda. Jadłam kiedyś i bardzo mi smakowała :)

  3. Hallo :) zrobilam dzisiaj ciasto na pizze wg tego przepisu :) REWELACJA !! dodatki byly inne ale wyszlo super !!! POLECAM :) i pozdrawiam serdecznie.
    ps. nie byl to pierwszy Twoj przepis wykorzystany przezemnie – zawsze wychodzi super :)

  4. Hallo :) zrobilam dzisiaj ciasto na pizze wg tego przepisu :) REWELACJA !! dodatki byly inne ale wyszlo super !!! POLECAM :) i pozdrawiam serdecznie.
    ps. nie byl to pierwszy Twoj przepis wykorzystany przezemnie – zawsze wychodzi super :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*