Pizza z tuńczykiem, pomidorami i czerwoną cebulą jest smaczna, ze świeżych składników i co najważniejsze – domowa. Jakiś czas temu usłyszałam, że przygotowanie pizzy jest pracochłonne i powiem Wam, że ten, kto to mówił, był w wielkim błędzie. Dajmy na to, że chciałabym zamówić pizzę przez telefon, muszę wybrać konkretną restaurację, odszukać ją w internecie, odnaleźć menu (czasami nie jest to łatwe), zastanowić się, na co mam ochotę, zadzwonić i złożyć zamówienie, po czym usłyszałabym, że czas oczekiwania to około 40 minut. Nie, dziękuję. Czas przygotowania domowej pizzy jest podobny, a ulubione składniki zawsze znajdą się w lodówce. Kilka minut w piekarniku i jestem pewna, że pizza jest smaczna, a co najważniejsza, nie jest odmrażana. Zdecydowanie polecam domowe pizze – sos do pizzy również warto przygotować samemu. Smacznego!
Pizza z tuńczykiem, pomidorami i czerwoną cebulą
Składniki (4 średnie lub 2 duże pizze):
Ciasto:
- 350 g mąki (2 szklanki)
- 190 ml ciepłej wody (3/4 szklanki)
- 1 opakowanie drożdży instant (25 g świeżych)
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów (bez skóry)
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka oregano i bazylii
- 1 łyżka ketchupu (niekoniecznie)
- sól, pieprz
- mąka ziemniaczana (do zagęszczenia)
Farsz:
- 2 duże pokrojone w plastry pomidory
- 2 puszki obsączonego z zalewy tuńczyka w oleju (albo w sosie własnym)
- 1 czerwona cebula pokrojona w krążki
- posiekana bazylia (ewentualnie suszona)
- 200 g tartego sera
Przygotowanie:
Ciasto: Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki, dodaj olej i ciepłą wodę, następnie dokładnie wyrób ciasto. Odstaw ciasto do wyrośnięcia, następnie podziel na cztery równe części z których uformuj placki.
Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, następnie podsmaż na rozpuszczonym maśle. Dodaj pomidory razem z sosem i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz temperaturę, a zawartość garnka zmiksuj. Dodaj do smaku zioła, przyprawy i ketchup (możesz ominąć, albo zastąpić przecierem pomidorowym). Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut. Jeśli sos wyszedł za gęsty, można dodać odrobinę bulionu warzywnego, jeżeli sos wyszedł za rzadki, zagęść go 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
Przygotowane placki pizzy posmaruj gęstym sosem pomidorowym, ułóż cząstki odsączonego tuńczyka, ułóż plastry pomidora i krążki cebuli, posyp posiekanymi liskami bazylii (lub suszoną). Całość posyp tartym serem.
Pizzę piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 18-20 minut.
och… zjadłabym kawałeczek albo dwa :)
och… zjadłabym kawałeczek albo dwa :)
Ja też jestem zwolenniczką domowej pizzy. Bardzo ciekawy przepis.
Ja też jestem zwolenniczką domowej pizzy. Bardzo ciekawy przepis.