Ciasto dyniowe z jabłkami

Ciasto dyniowe z orzechami

Ciasto dyniowe z orzechami i jabłkiem, zawdzięcza swoje istnienie wielu osobom, a głównie moim rodzicom (za pyszne jesienne jabłka), Joli (za dynię), Renacie (za jajka od szczęśliwych kurek) i Monice (za orzechy z ogródka rodziców). Pozostałe składniki kupiłam sama, złożyłam w całość, upiekłam i podzieliłam się z kim trzeba :) Sami widzicie, takie ciasto musi się udać. Smacznego!

Ciasto dyniowe z orzechami

Ciasto dyniowe z orzechami

Składniki:

  • 2 szklanki utartej (zmiksowanej) dyni (ok. 250 g)
  • 2 jabłka, starte na drobnych oczkach (ok. 170 g)
  • 40 g posiekanych orzechów włoskich
  • 340 g mąki (2 szklanki)
  • 200 g masła
  • 110 g cukru trzcinowego (3/4 szklanki)
  • 3 jajka
  • 90 g jogurtu greckiego (3 łyżki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników

 

Ciasto dyniowe

Przygotowanie:
Miękkie masło utrzyj razem z cukrem na puszystą masę, nie przerywając ucierania dodawaj po jednym jajku. Następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do pierników jogurt grecki. Na końcu dodaj starte jabłka, utartą dynię oraz rozdrobnione orzechy – wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 60-70 minut (do suchego patyczka). Przed podaniem, ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto dyniowe z jabłkami

Ciasto z dynią

7 komentarzy

  1. wygląda na wilgotne, pyszne ciasto!

  2. wygląda na wilgotne, pyszne ciasto!

  3. Czy można zastąpić masło olejem rzepakowym? A jeśli tak to w jakiej ilości.

  4. Nie zamieniałam, ale gdybym miała to zrobić dałabym ok. 1/4 mniej oleju niż masła

  5. Nie zamieniałam, ale gdybym miała to zrobić dałabym ok. 1/4 mniej oleju niż masła

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*