Sezon na trwa, więc dziś w moim menu zupa kurkowa :) Mamy piękną, ciepłą jesień, a w lesie można spotkać smakowite grzyby – oczywiście polecam zbierać tylko te grzyby, które znacie i wiecie, że są w 100% jadalne. Dla mnie takimi grzybami są kurki, z których przygotowałam zupę kurkową. Już dawno nie jadłam tak smacznej zupy :) Smacznego!
Zupa kurkowa
Składniki:
- 2 uda z kurczaka
- ok. 300 g kurek
- ok. 5 ziemniaków
- 50 g serka topionego
- 2 marchewki
- 1 cebula
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Udka kurczaka umyj, zalej zimną wodą i zagotuj z odrobiną soli, listkami laurowymi i zielem angielskim (s z l w trakcie gotowania zdejmuj szumowiny), następnie ugotowane udka wyjmij i oddziel mięso od kości.
W międzyczasie oczyść kurki, opłucz i zagotuj w lekko osolonej wodzie (wystarczy 5-10 minut). Następnie odcedź je.
Cebulę obierz i posiekaj w kostkę, podsmaż ją na rozgrzanym maśle, następnie zagęść 1 łyżką mąki. Ziemniaki i marchewkę obierz, następnie ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew w talarki, dodaj do wywaru razem z kurkami (wszystko powinno swobodnie pływać, jeśli jest za mało wywaru, dolej wodę), gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Na końcu dodaj podsmażoną cebulkę, mięso i serek topiony, chwilę pogotuj, aż serek się rozpuści.
Dopraw zupę do smaku, zdejmij z ognia. Podawaj gorącą z posiekaną natką pietruszki.
Uwielbiam zupę grzybową a z kurkami to dopiero pyszność,zapraszam do siebie na kurczaka zapiekanego z kapustą.
Uwielbiam zupę grzybową a z kurkami to dopiero pyszność,zapraszam do siebie na kurczaka zapiekanego z kapustą.