Kurczak z warzywami

Piersi z kurczaka pieczone z warzywami

Wystarczy obrać warzywa i pokroić mięso, wszystko wymieszać w naczyniu żaroodpornym razem z ulubionymi przyprawami. Wstawić do gorącego piekarnika, a piersi z kurczaka pieczone z warzywami zrobią się same :) Pod koniec pieczenia polecam sprawdzać warzywa, czy są już miękkie, czy potrzebują jeszcze kilku minut pieczenia. Przepis jest uniwersalny, za każdym razem można dodać inne warzywa, czy przyprawy. Jestem pewna, że zawsze będzie smacznie i aromatycznie. Smacznego!

Piersi z kurczaka pieczone z warzywami

Piersi z kurczaka pieczone z warzywami

Składniki (na 4 porcje):

  • duża podwójna pierś kurczaka (ok. 500 g)
  • 8 ziemniaków (ok. 500 g)
  • 1 żółta papryka
  • 2 cebule (ok. 150 g – dałam czerwoną i białą)
  • 2 marchewki (ok. 100 g)
  • 1 mała cukinia (ok. 100 g)
  • ok. 100 ml bulionu drobiowego
  • estragon (świeży albo suszony)

Marynata do mięsa:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz,
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • słodka papryka w proszku

Kurczak pieczony z warzywami

Przygotowanie:
Kurczaka opłucz, osusz i usuń błonki. Pokrój go na duże kawałki i przełóż do miski, dodaj miód, oliwę, sól, świeżo mielony pieprz, słodką czerwoną paprykę i czosnek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki przynajmniej na około 30 minut.
W tym czasie przygotuj warzywa. Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki. Marchew obierz i pokrój na większe kawałki. Papryki umyj, oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Cukinię dokładnie umyj o pokrój w talarki – jeżeli cukinia jest większa, usuń gniazdo nasienne, a cukinię pokrój na mniejsze cząstki. Warzywa przełóż do głębokiego naczynia żaroodpornego, wlej bulion i wymieszaj (możesz dodatkowo warzywa lekko posolić).
Do naczynia z warzywami dodaj zamarynowane mięso. Posypać estragonem (albo innymi ulubionymi ziołami)
Naczynie żaroodporne przykryj folia aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez około 1 godzinę. Następnie zdejmij folię, a piekarnik ustaw na grill. Całość podpiekaj przez ok. 10 minut, aż mięso i ziemniaki się zarumienią.

Kurczak z warzywami

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*