Lato to taki czas, gdy staram się jak najkrócej przebywać w kuchni. Jednak trzeba coś jeść, w końcu nie samą wodą człowiek żyje ;) i dlatego często przygotowuję lekkie i szybkie w przygotowaniu potrawy. Sałatka z młodych ziemniaków taka właśnie jest, a polecam ją również na podwieczorek i jako dodatek do potraw z grilla. Smacznego!
Sałatka z młodych ziemniaków
Składniki (2 duże porcje):
- 500 g młodych ziemniaków (najlepiej małych okrągłych)
- 0,5 pęczka cienkiego szczypiorku
- 70 g gęstego jogurtu
- 30 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżeczka ostrego chrzanu
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie – pamiętaj, że małe młode ziemniaki gotują się bardzo szybko, następnie ostudź je. Do miseczki przełóż jogurt, dodaj chrzan, oliwę i drobno posiekany szczypiorek, wszystko dokładnie wymieszaj.
Sos przelej do ziemniaków i delikatnie wymieszaj. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Wygląda bosko :) Choć nie jestem fanem oliwy z oliwek – jest dla mnie zbyt gorzka. Wolałabym z dodatkiem innego oleju, o mniej intensywnym smaku – najbardziej neutralny byłby rzepakowy.
Wygląda bosko :) Choć nie jestem fanem oliwy z oliwek – jest dla mnie zbyt gorzka. Wolałabym z dodatkiem innego oleju, o mniej intensywnym smaku – najbardziej neutralny byłby rzepakowy.
Mniam… :)
Mniam… :)
Uwielbiam taką sałatkę !!!!
Uwielbiam taką sałatkę !!!!