Warsztaty pieczeniowe z Kasią, czyli dziś będzie bardzo słodko, a właściwie o słodkościach, które przygotowałam w czasie bardzo słodkich warsztatów. W warsztatach uczestniczyło kilka innych znajomych blogerek kulinarnych, co gwarantowało wesołą atmosferę. Nad całym zamieszaniem czuwali Tomasz Deker – polski mistrz świata w cukiernictwie oraz Piotr Murawski – szef kuchni Knorr, którzy pomagali nam swoimi fachowymi radami. Muszę powiedzieć że było pysznie :)
W trakcie naszych zmagań, przeszłam przez mały test, w którym musiałam rozpoznać zapachy ukryte w pojemniczkach. Powiem szczerze, że nie było to łatwe zadanie, nie udało mi się wszystkich odgadnąć, chociaż stykam się z nimi na co dzień. Poniżej znajdziecie film nagramy podczas naszych zmagań.
Warsztaty pieczeniowe z Kasią
Na warsztatach upiekliśmy tak dużo ciast, że nie sposób było wszystkiego zjeść, a były to:
- Sernik nowojorski (New York Cheescake)
- Razowa tarta z owocami leśnymi
- Czekoladowe trio
- Czekoladowy Fondant
- Brownie
- Cream caramel
- Creme Brulee
oraz 100% chleb żytni
Gdybym miała powiedzieć, który wypiek smakował mi najbardziej, albo, który był najsłodszy, to miałabym spory problem. Wszystko wyszło przepysznie i bardzo słodko – tak jak lubię :)
Jeśli chcecie przenieść się w krainę słodkości i poczuć smak i zapach ciast, które miałam przyjemność piec, to proponuję przepis na Brownie. Ciasto jest łatwe, szybkie w przygotowaniu, no i bardzo smaczne.
Brownie
Składniki:
- 120 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 400 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść z Kasią w kąpieli wodnej. Następnie do masy dosyp cukier i dokładnie wymieszać. Dodaj cukier waniliowy i jaja, ponownie wymieszaj. Na końcu dosyp mąkę wymieszaną z solą. Dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do formy (40×40 cm), posmarowanej Kasią i posypanej mąką albo wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 165-170°C przez 30-35 minut.
Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem.
Wszystkie słodkości, które piekliśmy na Warsztatach były przepyszne, o czym mówiłam już wcześniej. Zachęcam do testowania naszych wspólnych wypieków, a gdybyście potrzebowali więcej inspiracji to zachęcam również do odwiedzenia strony mojeciasto.pl.