Sałatka z boczkiem i jajkiem to idealne danie po weekendzie pełnym słodkości. Zdecydowałam się na coś, co nie zawiera cukru, a jednocześnie jest sycące i smaczne. Ta sałatka nie tylko pięknie prezentuje się na talerzu, ale jest również niezwykle szybka do przygotowania. Co najważniejsze – smakuje wyśmienicie! Gorąco polecam ten przepis. Smacznego!
Sałatka z boczkiem i jajkiem
Składniki (4 porcje):
- sałata kędzierzawa lub inna karbowana
- 4 jajka
- 8 plastrów boczku parzonego
- grzanki
- 3-4 łyżki octu balsamicznego (albo czerwonego octu winnego)
Przygotowanie:
Jajka ugotuj tak, aby środek nie był całkiem twardy (gotowałam 6-7 minut). W tym czasie porwij sałatę i ułóż na talerzykach. Następnie usmaż plastry boczku, gdy się zarumienią, przełóż je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Odsączone plastry boczku ułóż na sałacie.
Na tłuszczu po wysmażanym boczku obsmaż grzanki, następnie posyp nimi sałatę i boczek.
Gdy jajka są już ugotowane, zalej je zimna wodą, następnie obierz, przekrój na pół i jeszcze ciepłe ułóż na wierzchu sałatki.
Na koniec całość delikatnie skropiłam octem balsamicznym i delikatnie wymieszałam.
Bardzo lubię taką sałatkę. Ja robiłam kiedyś w wersji bez grzanek, ale podawałam z chlebem wtedy. Pychotkę dzisiaj jadłaś :)
Bardzo lubię taką sałatkę. Ja robiłam kiedyś w wersji bez grzanek, ale podawałam z chlebem wtedy. Pychotkę dzisiaj jadłaś :)
Karolino, przy następnej okazji dodaj grzanki, świetnie pasują i chrupią :)
Uwielbiam takie sałatki! Koniecznie z grzankami :) I to jajeczko na półtwardo… mmm….!
Uwielbiam takie sałatki!
Natalia, było pysznie, zjadłabym, a w domu brak składników ;)
Trzy cytryny, postaram się o więcej takich sałatek :)
zrobiłam raz z boczkiem i wyszło niebo w gębie, a drugi raz z kabanosami maestro bo nic innego nie miałam w lodówce. tez super! może ktoś z Polskimi Snakami robił? :)