Pierogi z truskawkami to z pewnością hit tego lata! W ciągu zaledwie tygodnia ulepiłam już 150 pierogów, a sezon jeszcze trwa. Przepis na ciasto jest idealny, dzięki czemu pierogi z truskawkami robi się bardzo szybko. Doskonale smakują podane z posłodzoną gęstą śmietaną lub posypane cukrem pudrem. Gorąco polecam ten przepis! Smacznego!
Pierogi z truskawkami
Składniki:
Ciasto:
- 350 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju (30 ml)
- szczypta soli
Farsz:
- truskawki
- cukier
Przygotowanie:
Truskawki opłucz, osusz i usuń listki. Następnie przekrój je na pół albo cztery części.
Ciasto: Około 350 g maki wsyp do miski, dodaj sól, olej i ciepłą wodę. Zagnieć ciasto dosypując pozostałą część mąki (jeśli jest to konieczne). Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Włóż do foliowego woreczka i odstaw na kilka minut. Ciasto rozwałkuj cienko na grubość ok. 2 mm, następnie wytnij średniej wielkości krążki.
Na każdym krążku układaj po jednej cząstce truskawki i delikatnie posyp cukrem (przy słodkich truskawkach, nie dodawaj cukru). Następnie, ciasto składaj na pół i zlepiaj brzegi, formując pierożki.
Pierogi wrzucaj na wrzącą wodę partiami (po 10-15 sztuk) tak, aby się nie posklejały. Gotuj przez 2-3 minuty od wypłynięcia pierożków na wierzch.
Podawaj posypane cukrem pudrem albo z posłodzona gęstą śmietaną albo jogurtem.
Ładnie Ci wyszły. Cudowny sezon truskawkowy niech trwa jak najdłużej!
Karolina, dziękuję :)