Dziś mam przepis na lody waniliowe w wafelku i po raz kolejny przekonałam się, że domowa produkcja lodów jest najlepsza. Nawet nie trzeba mieć do tego specjalnej maszyny. Wystarczy mikser, kilka składników i odrobina chęci – sami widzicie, że przepis na lody waniliowe w wafelku jest bardzo prosty. Na dodatek można je dowolnie modyfikować dodając rożne składniki, tworząc w ten sposób swoje ulubione smaki. Smacznego!
Lody waniliowe w wafelku
Składniki (forma 25×25 cm):
- 300 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki kremówki np. 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- esencja waniliowa
- wafle (andruty)
Przygotowanie:
W misce wymieszaj schłodzoną śmietankę z serkiem mascarpone. Do masy dodaj cukier puder i kilka kropel esencji waniliowej, następnie wszytko razem dokładnie zmiksuj (około 5-6 minut).
Formę wyłóż folią aluminiową (albo spożywczą), tak, aby spora jej część wystawała poza blaszkę, folia posłuży do zawinięcia lotów.
Następnie na dnie formy połóż wykrojony do rozmiarów blaszki wafelek, wylej masę, wyrównaj i przykryj kolejnym wafelkiem. Całość lekko dociśnij, aby masa równo przykleiła się do wafelka. Całość zawiń wystającą folią i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin (najlepiej na całą noc)
Przed podaniem lodów wyjmij je z zamrażalnika i pokrój je na równe kwadraty.
Jeśli macie ochotę na wypróbowanie innych domowych lodów. to polecam Wam w szczególności:
Uwielbiam lody w waflu, a takie domowej roboty muszą być pyszne.
Pychaaa!!! :)
uwielbiam lody w wafelku. te koniecznie wypróbuję zrobić!
O rany, muszę je zrobić:)
Bardzo fajne :) Wyglądają smakowicie, bardzo lubię takie lody i ten wafelek też, jak potem taki miękki się robi :)
właśnie wstawiłam do zamrażalnika :) i czekamy niecierpliwie :))masa pyszna :)))
Wydaje sie byc niesamowicie proste :) A ile czasu wczesniej trzeba wyjac te lody przed podaniem tak zeby nie byly za twarde?
Chochlik-reims, oj tak! :)
Spiżarnia smaków, dziękuję :)
Przecinkowa, polecam!
Wiosenka27, koniecznie zrób, bo warto :)
Karolina, mniam, zostało tylko wspomnienie :)
Renata, są tak łatwe w wykonaniu, że muszę zrobić je jeszcze raz :)
Mosia, wystarczy kilka minut, domownicy zjadali od razu, nie mogli się doczekać :)
zrobiłam te lody. Jednak są bardzo twarde i wydają się tłuste:/ także szukam dalej przepisów. pozdrawiam!:)