Wafle z masą mleczno-kakaową

Wafle z masą mleczno-kakaową

Przepis na wafle wcale nie znalazł się tu przypadkowo. Pomyślałam, że zbliżający się Dzień Dziecka, to dobry czas, aby podzielić się smakiem mojego dzieciństwa, dlatego też przygotowałam wafelki z masą z mleka w proszku. Lekko chrupkie wafle bardzo posmakowały dzieciom. Mam nadzieję, że dzięki takim przysmakom w przyszłości też będą miały słodkie wspomnienia :) Smacznego!

Wafle z masą mleczno-kakaową

Składniki:
– 400 g miękkiego masła
– 300 g mleka w proszku (najlepsze pełne ‘niebieskie’)
– 140 ml mleka
– 120 g cukru
– 2 łyżki kakao
– wafle (u mnie 4 duże)

Wafelki z masą z mleka w proszku

Przygotowanie:
Mleko przelej do rondelka a następnie dodaj cukier. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, następnie zdejmij z ognia i wystudź. Masło utrzyj na puszystą masę (mikser ustawiłam na najwyższe obroty). Następnie, cały czas miksując, dodawaj po jednej-dwóch łyżkach schłodzonego mleka. Gdy masa będzie gładka, zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo mleko w proszku. Gdy masa będzie dokładnie wymieszana podziel ją na dwie części. Do jednej dodaj kakao i ponownie wymieszaj.

Masa z mleka w proszku

Pierwszy wafel połóż na desce do krojenia, posmaruj połową kakaowego kremu, przykryj waflem i lekko dociśnij, wyłóż całą masę jasną, wyrównaj, przykryj kolejnym waflem i ponownie lekko dociśnij. Posmaruj pozostałą masą kakaową, wyrównaj i przykryj ostatnim waflem.

Wafelki

Wafle postaraj się obciążyć kolejną deską do krojenia i wstaw do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Gdy masa stężeje, wafle pokrój na kwadraty, albo trójkąty.

Wafelki z kremem

22 komentarze

  1. O tak, co jak co ale wafelki to dzieci lubią:)

  2. O tak, co jak co ale wafelki to dzieci lubią:)

  3. Ale pycha :D

  4. Takie wafle to zdecydowanie smak dzieciństwa.:) Zjadłoby się .

  5. Takie wafle to zdecydowanie smak dzieciństwa.:) Zjadłoby się .

  6. Dzięki za przypomnienie smaku dzieciństwa, wafelki są pyszne, właśnie takiego przepisu na tradycyjne wafle z masą z mleka w proszku szukałam, a na dodatek są ślicznie dwukolorowe.
    Świetny blog i rewelacyjne przepisy. Pozdrawiam serdecznie :)

  7. Dzięki za przypomnienie smaku dzieciństwa, wafelki są pyszne, właśnie takiego przepisu na tradycyjne wafle z masą z mleka w proszku szukałam, a na dodatek są ślicznie dwukolorowe.
    Świetny blog i rewelacyjne przepisy. Pozdrawiam serdecznie :)

  8. Wyglądają super ! :)

  9. Dziękuję za miłe słowa – super, że tu zaglądacie :)

  10. najsmaczniejsze.pl

    Dziękuję za miłe słowa – super, że tu zaglądacie :)

  11. Ta masa jest pycha! W życiu takich pysznych wafelków nie zrobiłam. Dziękuję za przepis :)

  12. Ta masa jest pycha! W życiu takich pysznych wafelków nie zrobiłam. Dziękuję za przepis :)

  13. eee… zrobiłam dziś… ble… za słodkie, za cięzkie nie dla mnie, ale pomysł ciekawy:)

  14. eee… zrobiłam dziś… ble… za słodkie, za cięzkie nie dla mnie, ale pomysł ciekawy:)

  15. 140ml mleka to raczej 1/2szklanki niż 1/4?

  16. czy mozna te wafle przygotowac 2 dni wczesniej? Jesli tak to jak powinnam je przechowywac przez te 2 dni? dziekuje

  17. Lucyna Smołuch

    Ja robię podobną masę do wafli od lat, tylko że masło roztapiam z cukrem a później tylko dodaje resztę składników :)

  18. Lucyna Smołuch

    Ja robię podobną masę do wafli od lat, tylko że masło roztapiam z cukrem a później tylko dodaje resztę składników :)

  19. Nie rozmiękka za bardzo wafel

  20. Dałam troszkę soku z limonki i są super, nie są mdłe

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*