Przepis na wafle wcale nie znalazł się tu przypadkowo. Pomyślałam, że zbliżający się Dzień Dziecka, to dobry czas, aby podzielić się smakiem mojego dzieciństwa, dlatego też przygotowałam wafelki z masą z mleka w proszku. Lekko chrupkie wafle bardzo posmakowały dzieciom. Mam nadzieję, że dzięki takim przysmakom w przyszłości też będą miały słodkie wspomnienia :) Smacznego!
Składniki:
– 400 g miękkiego masła
– 300 g mleka w proszku (najlepsze pełne ‘niebieskie’)
– 140 ml mleka
– 120 g cukru
– 2 łyżki kakao
– wafle (u mnie 4 duże)
Przygotowanie:
Mleko przelej do rondelka a następnie dodaj cukier. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, następnie zdejmij z ognia i wystudź. Masło utrzyj na puszystą masę (mikser ustawiłam na najwyższe obroty). Następnie, cały czas miksując, dodawaj po jednej-dwóch łyżkach schłodzonego mleka. Gdy masa będzie gładka, zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo mleko w proszku. Gdy masa będzie dokładnie wymieszana podziel ją na dwie części. Do jednej dodaj kakao i ponownie wymieszaj.
Pierwszy wafel połóż na desce do krojenia, posmaruj połową kakaowego kremu, przykryj waflem i lekko dociśnij, wyłóż całą masę jasną, wyrównaj, przykryj kolejnym waflem i ponownie lekko dociśnij. Posmaruj pozostałą masą kakaową, wyrównaj i przykryj ostatnim waflem.
Wafle postaraj się obciążyć kolejną deską do krojenia i wstaw do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Gdy masa stężeje, wafle pokrój na kwadraty, albo trójkąty.
O tak, co jak co ale wafelki to dzieci lubią:)
Ale pycha :D
O tak, co jak co ale wafelki to dzieci lubią:)
Ale pycha :D
Takie wafle to zdecydowanie smak dzieciństwa.:) Zjadłoby się .
Takie wafle to zdecydowanie smak dzieciństwa.:) Zjadłoby się .
Dzięki za przypomnienie smaku dzieciństwa, wafelki są pyszne, właśnie takiego przepisu na tradycyjne wafle z masą z mleka w proszku szukałam, a na dodatek są ślicznie dwukolorowe.
Świetny blog i rewelacyjne przepisy. Pozdrawiam serdecznie :)
Dzięki za przypomnienie smaku dzieciństwa, wafelki są pyszne, właśnie takiego przepisu na tradycyjne wafle z masą z mleka w proszku szukałam, a na dodatek są ślicznie dwukolorowe.
Świetny blog i rewelacyjne przepisy. Pozdrawiam serdecznie :)
Wyglądają super ! :)
Wyglądają super ! :)
Dziękuję za miłe słowa – super, że tu zaglądacie :)
Dziękuję za miłe słowa – super, że tu zaglądacie :)
Ta masa jest pycha! W życiu takich pysznych wafelków nie zrobiłam. Dziękuję za przepis :)
Ta masa jest pycha! W życiu takich pysznych wafelków nie zrobiłam. Dziękuję za przepis :)
eee… zrobiłam dziś… ble… za słodkie, za cięzkie nie dla mnie, ale pomysł ciekawy:)
eee… zrobiłam dziś… ble… za słodkie, za cięzkie nie dla mnie, ale pomysł ciekawy:)
140ml mleka to raczej 1/2szklanki niż 1/4?
czy mozna te wafle przygotowac 2 dni wczesniej? Jesli tak to jak powinnam je przechowywac przez te 2 dni? dziekuje
Ja robię podobną masę do wafli od lat, tylko że masło roztapiam z cukrem a później tylko dodaje resztę składników :)
Ja robię podobną masę do wafli od lat, tylko że masło roztapiam z cukrem a później tylko dodaje resztę składników :)
Nie rozmiękka za bardzo wafel
Dałam troszkę soku z limonki i są super, nie są mdłe