Korzystając z weekendu, mam propozycję na popołudniowy odpoczynek przy grillu ? oczywiście, jeśli pogoda dopisze ;) Szaszłyki, które dziś serwuję są delikatne, z lekką nutą słodyczy mango. Przygotowuje się je nadzwyczaj szybko, a ich smak można spróbować po kilku minutach od położenia na grillu. Szaszłyki z łososiem można przygotować nawet na kilka godzin przed przyjściem spodziewanych gości. Jeżeli nie macie dostępu do grilla, możecie je upiec w piekarniku.
Składniki (około 10 szaszłyków):
– 160 g świeżego łososia bez ości i skóry
– 1 mała cukinia
– 1 świeże dojrzałe mango
– 1 limonka
– sos sojowy
Sos jogurtowy z chilli:
– 100 g jogurtu naturalnego
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżeczka chili
– 1 łyżka posiekanej kolendry
Przygotowanie:
Sos jogurtowy: Jogurt przelej do miseczki, dodaj sos sojowy, chilli i posiekaną kolendrę. Wymieszaj i włóż do lodówki.
Łososia pokrój na nieduże kawałki. Cukinię i limonkę dokładnie umyj, mango obierz – warzywa i owoce pokrój na cząstki (takiej samej wielkości jak łosoś).
Na nasączone wodą drewniane patyczki do szaszłyków nadziewaj kolejno wszystkie składniki. Polej odrobiną sosu sojowego, przykryj i wstaw do lodówki na około 30 minut.
Szaszłyki można upiec na grillu (na aluminiowych tackach) albo w piekarniku. Ja wybrałam tę drugą opcję.
Szaszłyki piekłam w piekarniku ułożone na folii aluminiowej, rozgrzanym do 250°C, z włączoną funkcją grill przez około 7 minut (w połowie pieczenia, przewrócić je na drugą stronę).
Szaszłyki podawaj z zimnym sosem i mieszanką sałat.
na takien szaszłyki bym nie wpadła! świetne są :)
Aga gratuluję pomysłu! Fantastyczne połączenie i jakie ładne wykonanie :)
na takien szaszłyki bym nie wpadła! świetne są :)
Aga gratuluję pomysłu! Fantastyczne połączenie i jakie ładne wykonanie :)
Magda, Karolina – dziękuję i pozdrawiam :)
Magda, Karolina – dziękuję i pozdrawiam :)