Tej surówki chyba nie trzeba nikomu przedstawiać – sałatka Coleslaw to klasyk, który zna prawie każdy. Z pewnością większość z nas jadła ją przynajmniej raz w życiu. Ja sama robiłam ją już wiele razy i muszę przyznać, że bardzo ją lubię. Do tej pory przygotowywałam ją jednak rzadko – czas to zmienić!
Sałatka Coleslaw jest nie tylko pyszna, ale też szybka w przygotowaniu i pełna świeżych, chrupiących warzyw. Doskonale sprawdza się jako dodatek do pieczonych ziemniaków, frytek czy kurczaka z piekarnika.
Sałatka Coleslaw
Składniki:
- 1/2 niedużej białej kapusty (ok. 700 g)
- 1 duża albo 2 średnie marchewki (ok. 150 g)
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki cukru
- 2-3 łyżki octu winnego
- 3-4 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
- koperek drobno posiekany (do przybrania)

Przygotowanie:
Białą kapustę drobno poszatkować (ja zrobiłam to maszynowo). Cebulę obierz i drobno posiekaj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj razem z cebulą do kapusty. Warzywa wymieszaj, dodaj ocet winny oraz majonez. Dopraw do smaku cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Sałatkę wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Przed podaniem ponownie wymieszaj. Udekoruj drobno posiekanym koperkiem.







Uwielbiam tę sałatkę, ale w odróżnieniu od wielu innych (nie wiem dlaczego) nie robię jej a kupuję gotową. Pierwszy raz jadłam ją w KFC wiele lat temu.Teraz chyba pokuszę się o domową wersję Colesława
Jest bardzo pyszna i chyba wszyscy ją lubią :)
Uwielbiam tę sałatkę, ale w odróżnieniu od wielu innych (nie wiem dlaczego) nie robię jej a kupuję gotową. Pierwszy raz jadłam ją w KFC wiele lat temu.Teraz chyba pokuszę się o domową wersję Colesława
Jest bardzo pyszna i chyba wszyscy ją lubią :)
Jest bardzo smaczna, mój 2 letni synuś mógłby ją jeść codziennie!!!!
Jest bardzo smaczna, mój 2 letni synuś mógłby ją jeść codziennie!!!!