Tej surówki nie muszę przedstawiać, bo znają ją chyba wszyscy i przynajmniej raz w życiu ją jedli. Ja jadłam nie raz, przyznam się, że bardzo ją lubię, ale bardzo rzadko ją robiłam. Muszę to zmienić, bo sałatka jest zdrowa i szybka w przygotowaniu, a na dodatek pyszna. Polecam ją jako dodatek do pieczonych ziemniaków, frytek oraz pieczonego kurczaka. Smacznego!
- 1/2 niedużej białej kapusty (ok. 700 g)
- 1 duża albo 2 średnie marchewki (ok. 150 g)
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki cukru
- 2-3 łyżki octu winnego
- 3-4 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
- koperek drobno posiekany (do przybrania)
Przygotowanie:
Białą kapustę drobno poszatkować (ja zrobiłam to maszynowo). Cebulę obierz i drobno posiekaj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj razem z cebulą do kapusty. Warzywa wymieszaj, dodaj ocet winny oraz majonez. Dopraw do smaku cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Sałatkę wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Przed podaniem ponownie wymieszaj. Udekoruj drobno posiekanym koperkiem.
Uwielbiam tę sałatkę, ale w odróżnieniu od wielu innych (nie wiem dlaczego) nie robię jej a kupuję gotową. Pierwszy raz jadłam ją w KFC wiele lat temu.Teraz chyba pokuszę się o domową wersję Colesława
Jest bardzo pyszna i chyba wszyscy ją lubią :)
Uwielbiam tę sałatkę, ale w odróżnieniu od wielu innych (nie wiem dlaczego) nie robię jej a kupuję gotową. Pierwszy raz jadłam ją w KFC wiele lat temu.Teraz chyba pokuszę się o domową wersję Colesława
Jest bardzo pyszna i chyba wszyscy ją lubią :)
Jest bardzo smaczna, mój 2 letni synuś mógłby ją jeść codziennie!!!!
Jest bardzo smaczna, mój 2 letni synuś mógłby ją jeść codziennie!!!!