Podobno przepis na pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem jest znany i lubiany – ja go odkryłam niedawno. Przyznam, że gdy koleżanka powiedziała mi o tych pierogach, skład farszu mnie nie zachwycił, jednak nie byłabym sobą, gdybym nie podjęła wyzwania. Pierogi robi się bardzo szybko, wystarczy połączyć składniki farszu, doprawić do smaku i zagnieść ciasto. Już po chwili okazało się, że pierogi są wyśmienite. Podałam je z podsmażoną cebulką. Jeśli przeraża Was nadmiar tłuszczu, to pierogi wystarczy polać śmietaną albo jogurtem naturalnym. Smacznego!
Składniki:
Ciasto:
- 350-370 g mąki
- 150 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju (30 ml)
- sól
Farsz:
- 250 g twarogu (np. z wiaderka)
- 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej (ok. 300 g)
- 1 cebula
- sól, pieprz, ostra czerwona papryka
Przygotowanie:
Farsz: Do miski przesyp ugotowaną i przestudzoną kaszę, dodaj twaróg, przyprawy oraz drobno posiekaną i podsmażoną cebulę. Następnie wszystko razem wymieszaj.
Polecam również dodać do farszu podsmażony boczek (skwarki) albo posiekane listki mięty.
Ciasto: Mąkę (350 g) wsyp do miski, dodaj sól, olej i ciepłą wodę. Zagnieć ciasto dosypując pozostałą część mąki (jeśli jest to konieczne). Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Włóż do foliowego woreczka i odstaw na kilka minut. Ciasto rozwałkuj cienko na grubość ok. 2 mm, następnie wytnij duże krążki, na każdy nałóż jedną pełną łyżeczkę farszu, mocno zlep brzegi.
Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju – po wypłynięciu gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
Podawaj z podsmażoną cebulą ze skwarkami albo ze śmietaną (jogurtem naturalnym).
Kasza gryczana sprawdza się idealnie jako nadzienie do pierogów :) Miałam okazję jeść i bardzo mi smakowała taka wariacja!
Kasza gryczana sprawdza się idealnie jako nadzienie do pierogów :) Miałam okazję jeść i bardzo mi smakowała taka wariacja!
Ja też muszę odkryć ten przepis, bo nie jadłam jeszcze nigdy takich pierogów.
Przepysznie wyglądają u Ciebie. :)
Pozdrawiam
Ja też muszę odkryć ten przepis, bo nie jadłam jeszcze nigdy takich pierogów.
Przepysznie wyglądają u Ciebie. :)
Pozdrawiam
Magda, ja robiłam i jadłam pierwszy raz, ale z pewnością nie ostatni :)
Majano, zachęcam do zrobienia, nam spakowały bardzo, zwłaszcza z cebulką i skwarkami :)
Pozdrawiam!
Magda, ja robiłam i jadłam pierwszy raz, ale z pewnością nie ostatni :)
Majano, zachęcam do zrobienia, nam spakowały bardzo, zwłaszcza z cebulką i skwarkami :)
Pozdrawiam!