Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Podobno przepis na pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem jest znany i lubiany – ja go odkryłam niedawno. Przyznam, że gdy koleżanka powiedziała mi o tych pierogach, skład farszu mnie nie zachwycił, jednak nie byłabym sobą, gdybym nie podjęła wyzwania. Pierogi robi się bardzo szybko, wystarczy połączyć składniki farszu, doprawić do smaku i zagnieść ciasto. Już po chwili okazało się, że pierogi są wyśmienite. Podałam je z podsmażoną cebulką. Jeśli przeraża Was nadmiar tłuszczu, to pierogi wystarczy polać śmietaną albo jogurtem naturalnym. Smacznego!

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Składniki:
Ciasto:

  • 350-370 g mąki
  • 150 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju (30 ml)
  • sól

Farsz:

  • 250 g twarogu (np. z wiaderka)
  • 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej (ok. 300 g)
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, ostra czerwona papryka

Pierogi z twarogiem i kaszą

Przygotowanie:
Farsz: Do miski przesyp ugotowaną i przestudzoną kaszę, dodaj twaróg, przyprawy oraz drobno posiekaną i podsmażoną cebulę. Następnie wszystko razem wymieszaj.
Polecam również dodać do farszu podsmażony boczek (skwarki) albo posiekane listki mięty.

Farsz na pierogi

Ciasto: Mąkę (350 g) wsyp do miski, dodaj sól, olej i ciepłą wodę. Zagnieć ciasto dosypując pozostałą część mąki (jeśli jest to konieczne). Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Włóż do foliowego woreczka i odstaw na kilka minut. Ciasto rozwałkuj cienko na grubość ok. 2 mm, następnie wytnij duże krążki, na każdy nałóż jedną pełną łyżeczkę farszu, mocno zlep brzegi.

Przygotowanie pierogów

Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 3 łyżek oleju – po wypłynięciu gotuj jeszcze przez 2-3 minuty.
Podawaj z podsmażoną cebulą ze skwarkami albo ze śmietaną (jogurtem naturalnym).

Pierogi z twarogiem

Pierogi z kaszą

6 komentarzy

  1. Kasza gryczana sprawdza się idealnie jako nadzienie do pierogów :) Miałam okazję jeść i bardzo mi smakowała taka wariacja!

  2. Kasza gryczana sprawdza się idealnie jako nadzienie do pierogów :) Miałam okazję jeść i bardzo mi smakowała taka wariacja!

  3. Ja też muszę odkryć ten przepis, bo nie jadłam jeszcze nigdy takich pierogów.
    Przepysznie wyglądają u Ciebie. :)
    Pozdrawiam

  4. Ja też muszę odkryć ten przepis, bo nie jadłam jeszcze nigdy takich pierogów.
    Przepysznie wyglądają u Ciebie. :)
    Pozdrawiam

  5. Magda, ja robiłam i jadłam pierwszy raz, ale z pewnością nie ostatni :)
    Majano, zachęcam do zrobienia, nam spakowały bardzo, zwłaszcza z cebulką i skwarkami :)
    Pozdrawiam!

  6. najsmaczniejsze.pl

    Magda, ja robiłam i jadłam pierwszy raz, ale z pewnością nie ostatni :)
    Majano, zachęcam do zrobienia, nam spakowały bardzo, zwłaszcza z cebulką i skwarkami :)
    Pozdrawiam!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*