Wiosna, to nie tylko spacery i odpoczynek, to również spotkania ze znajomymi i długie biesiadowanie przy grillu, na którym przygotowuję szaszłyki i różne mięsa. Ostatnio dania te urozmaicam różnymi sosami, jednym z nich jest sos curry, który jest delikatny i aromatyczny. Przed podaniem sos polecam posypać uprażonym sezamem, dzięki niemu potrawa nabierze jeszcze lepszego aromatu i smaku. Polecam!
Składniki:
– 200 g jogurtu naturalnego (np. grecki, bałkański)
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżeczki przyprawy curry
– 1 łyżka sosu sojowego
– sól, pieprz (do smaku)
– 2 łyżki sezamu
Przygotowanie:
Sezam upraż na suchej patelni i ostudź. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na patelni razem ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Dodaj curry, wymieszaj, zdejmij z ognia i ostudź.
Cebulę z curry przesyp do zimnego jogurtu i dokładnie wymieszaj. Dodaj do smaku łyżkę sosu sojowego oraz sól i pieprz.
Sos wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Przed podaniem posyp uprażonym sezamem – podawaj jako dodatek do szaszłyków warzywnych i mięs z grilla.
mmm… zapowiada się smacznie.
mmm… zapowiada się smacznie.
Bardzo lubię curry, dlatego zrobiłam ten sos na grilla w ostatni weekend. Bardzo fajnie pasował i do karkówki i do kiełbasek :)
Bardzo lubię curry, dlatego zrobiłam ten sos na grilla w ostatni weekend. Bardzo fajnie pasował i do karkówki i do kiełbasek :)
Zrobiłam ten sos z myślą o kurczaku marynowanym właśnie w jogurcie z curry.
Sos bardzo podkreślił orientalny smak kurczaka! Pycha!
Zrobiłam ten sos z myślą o kurczaku marynowanym właśnie w jogurcie z curry.
Sos bardzo podkreślił orientalny smak kurczaka! Pycha!
Ciemny sos sojowy jest zbyt wyrazisty do tego sosu, ale przed jego dodaniem sos był naprawdę dobry!
Ciemny sos sojowy jest zbyt wyrazisty do tego sosu, ale przed jego dodaniem sos był naprawdę dobry!