Szpinak można polubić i przygotować z niego wiele smacznych dań. Należę do tych szczęśliwców, których dzieci również lubią szpinak i wyjadają go palcami, tak też było tym razem. Przepis na pasztet jest bardzo prosty, najważniejsze, aby szpinak był dobrze przyprawiony. Polecam i smacznego!
Składniki (forma 12 x 22 cm):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g sera feta
- 4 jajka (ugotowane na twardo)
- 2 jajka (surowe)
- 2 opakowania szpinaku mrożonego (po 450 g)
- 1 cebula
- 1 ząbki czosnku
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki sezamu (niekoniecznie)
Przygotowanie:
W garnku rozgrzej 2 łyżki tłuszczu i podsmaż na nim drobno posiekany czosnek i cebulę. Następnie dodaj zamrożony szpinak, podsmażaj na średnim ogniu, aż szpinak się rozmrozi, a nadmiar wody odparuje. Szpinak przestudź, następnie dodaj 3 łyżki bułki tartej. Jajka lekko roztrzep (odłóż 3 łyżki roztrzepanego jajka), resztę wlej do szpinaku. Przypraw solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Masę dokładnie wymieszaj, dodaj pokruszony ser feta i ponownie lekko wymieszaj.
Formę do keksów wyłóż papierem do pieczenia, następnie wyłóż dno, i wszystkie boki ciastem francuskim, tak, aby część ciasta wystawała z jednej strony. Posyp ciasto (spód) 1 łyżką bułki tartej, a następnie wyłóż połowę masy ze szpinaku. Jajka obierz i ułóż na środku masy, przykryj pozostałą masą. Szpinak przykryj wystającą częścią ciasta francuskiego, delikatnie sklej boki ciasta francuskiego (jeżeli ciasta jest za dużo, nadmiar odetnij – możesz powycinać kształty i poukładać na cieście). Wierzch pieczeni nakłuj widelcem, posmaruj roztrzepanym jajkiem (możesz posypać sezamem albo czarnuszką).
Pieczeń przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200-210°C i piecz przez 20 minut, po tym czasie usuń folię i piecz przez kolejne 15-20 minut, aż wierzch będzie rumiany.
wygląda smakowicie :-)
Bardzo dekoracyjny, piękny! :)
Nie przepadam za mięsem, taki pasztet dla mnie to rewelacja
Wygląda obłędnie!!!
Jest po prostu niesamowity!
wygląda smakowicie :-)
Bardzo dekoracyjny, piękny! :)
Nie przepadam za mięsem, taki pasztet dla mnie to rewelacja
Wygląda obłędnie!!!
Jest po prostu niesamowity!
Wyglada apetycznie,warto spróbować,nie jest trudne.Dam znać jakie było.
Wyglada apetycznie,warto spróbować,nie jest trudne.Dam znać jakie było.
Własnie planuję coś takiego zrobić.
Napisz prosze jakich wymiarów formy użyłaś i jak cienko rozwałkowałaś ciasto?
Ewka, piekłam w formie o wymiarach 12 x 22 cm. Ciasta nie wałkowałam, użyłam kupionego.
Własnie planuję coś takiego zrobić.
Napisz prosze jakich wymiarów formy użyłaś i jak cienko rozwałkowałaś ciasto?
Ewka, piekłam w formie o wymiarach 12 x 22 cm. Ciasta nie wałkowałam, użyłam kupionego.
Zrobilam pasztet ,jest pycha,nie wiem jak dodac Tutaj zdjecie.
Zrobilam pasztet ,jest pycha,nie wiem jak dodac Tutaj zdjecie.