Gulasz zniknął z talerzyków bardzo szybko, to chyba dobrze o nim świadczy. Przygotowałam go z piersi indyka, z cebulą, pieczarkami i czerwoną fasolą, ale najciekawszego smaczku potrawie dodał świeżo zmielony imbir. Danie podane z kaszą jest bardzo zdrowe i syte. Smacznego!
Składniki:
- ? kg piersi indyka
- 1 puszka czerwonej fasoli (ewentualnie 1 szklanka czerwonej fasoli)
- 6 pieczarek
- 1 cebula
- mały kawałek korzenia imbiru
- pieprz
- papryka w proszku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę, podsmaż na odrobinie tłuszczu i przełóż do garnka. Pieczarki obierz, pokrój i podsmaż na tej samej patelni, na której smażyła się cebula. Smaż tak długo, aż wyparuje cała woda i zaczną się rumienić. Następnie przełóż je do garnka z cebulą. Pierś z indyka umyj, oczyść i pokrój w kosteczkę. – podsmaż na patelni (na tej samej, co smażyła się cebula i pieczarki). Smaż tak długo, aż cała woda odparuje, a mięso z indyka zacznie się rumienić – przeżuć do garnka z cebulą i pieczarkami.
Do garnka wlej około 1/4 szklanki wody, puszkę czerwonej fasoli (nie odsączałam jej).
Gulasz dopraw startym na drobnych oczkach imbirem i przypraw świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Całość duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5 (u mnie 2 godziny).
Gulasz podawaj z ulubioną kaszą.
a kiedy tą fasolę trzeba wrzucić??
Bardzo dobry przepis na obiad, kiedyś wypróbuję. Tylko nie jestem pewna tego imbiru :D
Super pasuje z kaszą, zgadzam się.
a kiedy tą fasolę trzeba wrzucić??
Bardzo dobry przepis na obiad, kiedyś wypróbuję. Tylko nie jestem pewna tego imbiru :D
Super pasuje z kaszą, zgadzam się.
Adk, fasolę dodaje się razem z wodą, już poprawiłam w przepisie :)
Karolina, musisz koniecznie wypróbować :) jeśli nie lubisz imbiru, to nie dodawaj go. Ale myślę, że warto zaryzykować, odłóż część gulaszu do małego garnuszka i dopraw imbirem, będziesz miała porównanie w smakach :)
Adk, fasolę dodaje się razem z wodą, już poprawiłam w przepisie :)
Karolina, musisz koniecznie wypróbować :) jeśli nie lubisz imbiru, to nie dodawaj go. Ale myślę, że warto zaryzykować, odłóż część gulaszu do małego garnuszka i dopraw imbirem, będziesz miała porównanie w smakach :)
Uwielbiam indyka, pyszne miesko i bardzo lekkie, moge bez problemow podawac swoim dzieciom, wraz z warzywami stanowia idealny posilek dla dorastających nastolatków :)
Uwielbiam indyka, pyszne miesko i bardzo lekkie, moge bez problemow podawac swoim dzieciom, wraz z warzywami stanowia idealny posilek dla dorastających nastolatków :)