Upiekłam ciasteczka, od których nie mogę się uwolnić. Po zjedzeniu jednego czułam się syta, ale zaraz sięgam po następne. Na szczęście, nie mają w sobie cukru, jedynie naturalną słodycz rodzynek, moreli. W trakcie zagniatania ciasta, do składników dodałam niecałą łyżkę miodu, z którego można zrezygnować, bo i bez niego byłyby naturalnie słodkie. Ciasteczka owsiane są bardzo zdrowe (bez dodatku mąki, jajek i wspomnianego cukru) – to idealna przekąska dla dzieci jak i dla dorosłych. Z pewnością spodobają się osobom, które dbają o linię. Polecam.
Składniki (24 ciasteczka o średnicy 8 cm):
– 500 g płatków owsianych (albo żytnich)
– 140 g bakalii (dałam rodzynki i morele)
– 300 ml wody
– 2 łyżka masła
– niecała łyżka miodu (można zrezygnować)
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– szczypta soli
Przygotowanie:
W rondelku podgrzej wodę i rozpuść w niej masło. Płatki owsiane zmiel (ale nie na mączkę). Następnie posiekaj drobno morele i zmiel rodzynki.
Do miski wsyp zmielone płatki owsiane, dodaj sól, sodę oczyszczoną oraz rozdrobnione bakalie, a następnie wszystko razem rozetrzyj palcami. Następnie dodaj miód (nie jest to konieczne) i zalej gorącą wodą z rozpuszczonym masłem. Wymieszaj, zagnieć ciasto, a następnie delikatnie rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Wytnij ciasteczka i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasteczka owsiane piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C i piecz przez 10 minut, następnie przełóż ciasteczka na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut, aż się zarumienią.
bardzo fajnie wyglądają, bardzo lubię owsiane ciacha :)
Świetnie się prezentują!
P.S. Mam taką samą matę z Ikei ;)
Słodko pozdrawiam!
bardzo fajnie wyglądają, bardzo lubię owsiane ciacha :)
Świetnie się prezentują!
P.S. Mam taką samą matę z Ikei ;)
Słodko pozdrawiam!
Chętnie wypróbuję :)
Kiedyś takie chętnie przygotuję.
Ja robię owsiane z mąką pełnoziarnistą, bez mąki jeszcze nie próbowałam, ale wygląda smacznie.
Chętnie wypróbuję :)
Kiedyś takie chętnie przygotuję.
Ja robię owsiane z mąką pełnoziarnistą, bez mąki jeszcze nie próbowałam, ale wygląda smacznie.
Śliczne są te ciasteczka no i zdrowe :) Ładne zdjęcia. Pozdrowienia
Śliczne są te ciasteczka no i zdrowe :) Ładne zdjęcia. Pozdrowienia
Upiekliśmy wczoraj, ale dobre! w ogóle się nie kruszą. U nas z żurawiną i gorzką czekoladą:)
Upiekliśmy wczoraj, ale dobre! w ogóle się nie kruszą. U nas z żurawiną i gorzką czekoladą:)
jak zmielić płatki owsiane?
jak zmielić płatki owsiane?
Mieliłam w blenderze, ale możesz spróbować przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa – chociaż nie wiem jaki da to efekt.
Mieliłam w blenderze, ale możesz spróbować przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa – chociaż nie wiem jaki da to efekt.
Właśnie korzystam z przepisu^^ Podzielę się efektami^^
Twoje wyglądają obłędnie ^^
Papier wysmarowac jakimś tłuszczem ? ;)
Moje tak ladnie nie wyglądają ale smacznie są :-)
Czym mogę zastąpić masło?
Ja mieli łam młynkiem do kawy :)
Na papier nakładałam łyżką i lekko splaszczałam co prawda kilka przy przewracaniu się rozleciały bo są bardzo miękkie, nie wiem czemu może dla tego, że dałam więcej miodu. Jak ostygną to się przekonamy jak smakują
Wyszły przepyszne :)
Właśnie skończyłam robić. Ciekawa jestem smaku!
Będą pyszne :)