Pamiętacie mój wypad do Lublina w ostatnim czasie? Wtedy poznałam przepis na lokalny przysmak, którym okazał się cebularz lubelski. Cebularze przygotowałam do jednego z zadań związanego z konkurencją kulinarną w czasie testów nowego Forda Kuga. Zapraszam, na przepis na cebularze lubelskie, które bardzo smakowały osobom spotkanym w czasie testów :)
Składniki:
Ciasto:
– 1 opakowanie drożdży instant (25 g świerzych drożdży)
– 1/2 łyżki cukru
– 250 g mąki pszennej
– 125 ml mleka
– łyżeczka soli
– 30 g masła
Oraz:
– 2 cebule
– 2 łyżki maku
– sól, pieprz
– jajko (ewentualnie samo żółtko) do posmarowania cebularzy
Przygotowanie:
Do miski przesyp mąkę, dodaj cukier, sól, i drożdże. Wszystko razem wymieszaj. Mleko podgrzej razem z masłem, gdy masło się rozpuści, całość przelej do mąki i wyrób gładkie jednolite ciasto – odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie cebule obierz i pokrój w kosteczkę. Podsmaż na łyżce oliwy na złoty kolor, zdejmij z ognia i dodaj mak – wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto podziel na 6 równych części, następnie uformuj placki o średnicy około 18 cm, posmaruj je roztrzepanym jajkiem (żółtkiem) a następnie rozsmaruj na nich porcję podsmażonej cebulki wymieszanej z makiem.
Cebularze odstaw na krótko, do ponownego wyrośnięcia, następnie piecz je w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 10 minut (aż się zarumienią).
Super wygląda.
Zrobię któregoś dnia mężowi, on bardzo lubi i mak i cebulę, ale jeszcze chyba nigdy nie jadł tego w jednej potrawie :D
Ja zresztą też nie – z opisu to trochę niewiarygodne takie zestawienie, ale lubię takie pomysły :)
Tylko mam pytanie o ten mak – to taki zwykły mak, nic nie trzeba go przygotowywać? Czy ma być namoczony, zmielony itp?
Uwielbiam cebularze ale nie dodaję maku.
Super wygląda.
Zrobię któregoś dnia mężowi, on bardzo lubi i mak i cebulę, ale jeszcze chyba nigdy nie jadł tego w jednej potrawie :D
Ja zresztą też nie – z opisu to trochę niewiarygodne takie zestawienie, ale lubię takie pomysły :)
Tylko mam pytanie o ten mak – to taki zwykły mak, nic nie trzeba go przygotowywać? Czy ma być namoczony, zmielony itp?
Uwielbiam cebularze ale nie dodaję maku.