Śniadanie nie musi być nudne, moje wyglądała właśnie tak, dzięki temu dostarczyłam sobie i rodzinie duży zastrzyk energii na cały dzień. Zdecydowanie wolę takie śniadania od kanapek z wędliną. Polecam przygotować te pyszne śniadanie, mimo, że na efekt końcowy trzeba chwilkę poczekać – w tym czasie polecam przygotować pyszną kawę. Smacznego!
Składniki (6-8 muffin jajecznych):
– 6-8 plastrów boczku
– 4 jajka
– 60 g tartego żółtego sera (2 pełne garście)
– szczypta soli (jeżeli boczek i ser są słone, można zrezygnować)
– szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią (albo drobno pokrojony szczypiorek)
Oraz:
– sałata, ogórek, rzodkiewki
– pomidory suszone z czosnkiem i bazylią (przyprawa)
– kilka kropel oliwy (najlepiej czosnkowa, albo z pomidorami i bazylią)
Przygotowanie:
Foremki na muffiny posmaruj olejem (można posypać delikatnie bułką tartą), boki obłóż plastrami boczku. Jajka delikatnie rozmieszaj widelcem.
Do jajek dodaj sól (omiń, gdy boczek jest zbyt słony), pieprz oraz łyżeczkę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Do masy jajecznej dodaj starty na drobnych oczkach ser i wymieszaj. Masę jajeczną przelej do wcześniej przygotowanej foremki (do 3/4 wysokości).
Foremkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170-180°C i piecz przez około 30 minut, aż jajko i boczek będą rumiane.
W trakcie pieczenia babeczek jajecznych przygotuj sałatkę. Opłucz sałatę, osusz i porwij na kawałki. Ogórka umyj, obierz i pokrój w plasterki. Rzodkiewkę umyj, osusz i pokrój w plasterki. Warzywa wymieszaj, ułóż na półmiskach, posyp przyprawami oraz skrop oliwą.
Po upieczeniu babeczek, delikatni wyjmij je z foremek, ułóż po dwie na półmiskach (w całości albo pokrojone w plastry) i od razu podawaj.
Tu mam inny przepis na muffiny z jajkiem, który również polecam.
muffiny w wersji na śniadanie? ale świetne! oryginalne i na pewno bardzo smaczne :)
Jeszcze nie piekłam muffinek w wersji wytrawnej, ale jeśli w końcu u mnie zagoszczą na pewno będą z dodatkiem boczku, który uwielbiam …. Bardzo mi się podoba Twoja śniadaniowawersja:) pozdrawiam
muffiny w wersji na śniadanie? ale świetne! oryginalne i na pewno bardzo smaczne :)
uwielbiam takie piękne i zdrowe śniadania :)
Jeszcze nie piekłam muffinek w wersji wytrawnej, ale jeśli w końcu u mnie zagoszczą na pewno będą z dodatkiem boczku, który uwielbiam …. Bardzo mi się podoba Twoja śniadaniowawersja:) pozdrawiam
Świetny pomysł :) Wygląda bardzo apetycznie :)
Ależ sympatyczny pomysł :)
uwielbiam takie piękne i zdrowe śniadania :)
Świetny pomysł :) Wygląda bardzo apetycznie :)
Ależ sympatyczny pomysł :)
Wypróbowałam dzisiaj rano, w wersji bez boczku też bardzo dobre. Dzięki za ten przepis!! Miłe urozmaicenie śniadania.
Wypróbowałam dzisiaj rano, w wersji bez boczku też bardzo dobre. Dzięki za ten przepis!! Miłe urozmaicenie śniadania.