Śniadanie wcale nie musi być nudne! Moje dziś wyglądało właśnie tak – kolorowo i pysznie. Dzięki temu dostarczyłam sobie i rodzinie solidny zastrzyk energii na cały dzień. Zdecydowanie wolę takie muffinki z jajek niż zwykłe kanapki z wędliną.
Polecam przygotować to wyjątkowe śniadanie – choć na efekt końcowy trzeba chwilkę poczekać, warto! W międzyczasie można zaparzyć aromatyczną kawę i cieszyć się chwilą. Smacznego!
Muffinki z jajek
Składniki (6-8 muffin jajecznych):
- 6-8 plastrów boczku
- 4 jajka
- 60 g tartego żółtego sera (2 pełne garście)
- szczypta soli (jeżeli boczek i ser są słone, można zrezygnować)
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią (albo drobno pokrojony szczypiorek)
Oraz:
- sałata, ogórek, rzodkiewki
- pomidory suszone z czosnkiem i bazylią (przyprawa)
- kilka kropel oliwy (najlepiej czosnkowa, albo z pomidorami i bazylią)

Przygotowanie:
Foremki na muffiny posmaruj olejem (można delikatnie oprószyć bułką tartą), a ich boki obłóż plastrami boczku. Jajka lekko rozmieszaj widelcem, dodaj sól (omiń, jeśli boczek jest wystarczająco słony), pieprz oraz łyżeczkę suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj starty ser i ponownie wymieszaj.

Masę przelej do przygotowanych foremek do ¾ wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170–180°C przez około 30 minut, aż boczek i jajka będą rumiane.

W międzyczasie przygotuj prostą sałatkę: sałatę opłucz i porwij, ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki, wymieszaj i skrop oliwą. Gotowe muffinki wyjmij z foremek, ułóż po dwie na talerzu – w całości lub pokrojone w plastry – i podawaj od razu, najlepiej z przygotowaną sałatką.

Tu znajdziesz też inny przepis na muffiny z jajkiem, który również mocno polecam!





muffiny w wersji na śniadanie? ale świetne! oryginalne i na pewno bardzo smaczne :)
Jeszcze nie piekłam muffinek w wersji wytrawnej, ale jeśli w końcu u mnie zagoszczą na pewno będą z dodatkiem boczku, który uwielbiam …. Bardzo mi się podoba Twoja śniadaniowawersja:) pozdrawiam
muffiny w wersji na śniadanie? ale świetne! oryginalne i na pewno bardzo smaczne :)
uwielbiam takie piękne i zdrowe śniadania :)
Jeszcze nie piekłam muffinek w wersji wytrawnej, ale jeśli w końcu u mnie zagoszczą na pewno będą z dodatkiem boczku, który uwielbiam …. Bardzo mi się podoba Twoja śniadaniowawersja:) pozdrawiam
Świetny pomysł :) Wygląda bardzo apetycznie :)
Ależ sympatyczny pomysł :)
uwielbiam takie piękne i zdrowe śniadania :)
Świetny pomysł :) Wygląda bardzo apetycznie :)
Ależ sympatyczny pomysł :)
Wypróbowałam dzisiaj rano, w wersji bez boczku też bardzo dobre. Dzięki za ten przepis!! Miłe urozmaicenie śniadania.
Wypróbowałam dzisiaj rano, w wersji bez boczku też bardzo dobre. Dzięki za ten przepis!! Miłe urozmaicenie śniadania.