Ciasto Milky Way

Ciasto Milky Way

Ciasto jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu, a zrobiłam je razem z córką, która była bardzo zadowolona, że może wsypywać, przesypywać i mieszać składniki. Najbardziej spodobało jej się, gdy mogła przejąć miskę z kremem na bazie mleka w proszku. Ten krem, jak mówiła przypominał jej krem z Kinder Kanapki, którą bardzo lubi.
Milky Way przygotowałam na prośbę mojej czytelniczki, która kilka dni temu zwróciła się z pytaniem czy już robiłam te ciasto. Nigdy go nie robiłam. Ciasto prezentuję się elegancko, więc postanowiłam upiec je właśnie na święta. Polecam i smacznego!.

Ciasto Milky Way

Składniki:
Ciasto:

  • 70 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 30 g kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mleczna masa:

  • 200 g mleka w proszku (26% tłuszczu)
  • 125 ml mleka
  • 150 g drobnego cukru
  • 350 g miękkiego masła
  • 1 torebka cukru waniliowego (16 g)

Polewa czekoladowa:

  • 60 g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 40 g czekolady mlecznej

Przepis na Milky Way

Przygotowanie:
Ciasto: Jajka ubij, aż masa zrobi się jasna i puszysta. Następnie, cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Dodaj olej i ponownie zmiksuj.

Biszkopt kakaowy

Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao, zmniejsz obroty miksera na najniższy poziom i stopniowo dodawaj do masy jajecznej.

Biszkopt

Ciasto przelej do foremki (25×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka. Biszkopt ostudź i przekrój wzdłuż.
Mleczna masa: Zwykłe mleku (u mnie 2%) zagotuj razem z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie ostudź. Miękkie masło utrzyj na puszysta masę, następnie, cały czas ucierając, powoli dodawaj wystudzone słodkie mleko. Do masy wsyp mleko w proszku i ucieraj, aż masa zrobi się gładka. Powstałą masą przełóż biszkopt.

Krem

Polewa czekoladowa: W rondelku zagrzej wodę, następnie umieść w niej miseczkę z masłem i dwoma rodzajami czekolady. Składniki rozpuść, od czasu do czasu mieszając, a następnie lekko przestudź – gotową polewą polej schłodzone ciasto.

Polewa czekoladowa

Milky Way przechowuj w lodówce. Na godzinę (albo dwie) przed podaniem wyjmij z lodówki.

Milky Way

Ciasto z mlekiem w proszku

70 komentarzy

  1. Bardzo fajnie wygląda!!! Poproszę mamę aby mi to zrobiła!!! :D

  2. to ciasto brzmi jak spełnienie dziecięcych marzeń :D bo właśnie ten batonik był moim ulubionym :D

  3. Jakie ładne to ciasto. Takie kwadratowe, śliczne. :)

  4. Bardzo fajnie wygląda!!! Poproszę mamę aby mi to zrobiła!!! :D

  5. Pięknie się prezentuje Twoje ciacho. Wesołych Świąt.

  6. to ciasto brzmi jak spełnienie dziecięcych marzeń :D bo właśnie ten batonik był moim ulubionym :D

  7. Wyglada naprawde bardzo elegancko:)
    Zdrowych i wesołych Świąt życzę:)

  8. Piękne! :)
    Wesołych Świąt!

  9. Jakie ładne to ciasto. Takie kwadratowe, śliczne. :)

  10. Pięknie się prezentuje Twoje ciacho. Wesołych Świąt.

  11. Jolanta Szyndlarewicz

    Wyglada naprawde bardzo elegancko:)
    Zdrowych i wesołych Świąt życzę:)

  12. Piękne! :)
    Wesołych Świąt!

  13. Agnieszko, nie wiem jak to robisz, ale Twoje wypieki wyglądają obłędnie!!!! Zaraz po świętach zrobię ten przepis.

  14. Agnieszko, nie wiem jak to robisz, ale Twoje wypieki wyglądają obłędnie!!!! Zaraz po świętach zrobię ten przepis.

  15. obłędne :) pięknie się prezentuje

  16. obłędne :) pięknie się prezentuje

  17. Ciasto przyciąga ;) i wygląda bardzo apetycznie

  18. Ciasto przyciąga ;) i wygląda bardzo apetycznie

  19. Doskonała ta Twoja kosteczka…

  20. Doskonała ta Twoja kosteczka…

  21. wygląda niebiańsko….

  22. wygląda niebiańsko….

  23. boskie ciasto zrobiłam je 2 razy było pyyyyyyyyyyyszneee!!!!!!

  24. boskie ciasto zrobiłam je 2 razy było pyyyyyyyyyyyszneee!!!!!!

  25. kolejny raz je robię. koleżanki powiedziały ze to niebo na ziemi, no na talerzu xd

  26. kolejny raz je robię. koleżanki powiedziały ze to niebo na ziemi, no na talerzu xd

  27. Za dużo masła za bardzo je czuć i strasznie przykleja się do podniebienia

  28. Za dużo masła za bardzo je czuć i strasznie przykleja się do podniebienia

  29. Nie wiem czemu ale mi ten krem wyszedł barwy żółtawej zamiast białej i niestety efekt wizualny nie jest już tak fajny :(

  30. Nie wiem czemu ale mi ten krem wyszedł barwy żółtawej zamiast białej i niestety efekt wizualny nie jest już tak fajny :(

  31. A mnie ono nie wyszło , ta ilość mąki ziemniaczanej czy to nie za dużo w stosunku do pszennej ?
    Nie wyrosło takie wysokie, nie jest takie ciemne jak na zdjęciu pomimo dobrego ciemnego cacao . A i krem jest za tłusty taki za mocno maślany , no dla mnie to nie jest żadne niebo , więcej nie upiekę.

  32. A mnie ono nie wyszło , ta ilość mąki ziemniaczanej czy to nie za dużo w stosunku do pszennej ?
    Nie wyrosło takie wysokie, nie jest takie ciemne jak na zdjęciu pomimo dobrego ciemnego cacao . A i krem jest za tłusty taki za mocno maślany , no dla mnie to nie jest żadne niebo , więcej nie upiekę.

  33. Mnie, podobnie jak Krystynie, biszkopt nie wyszedł. Nie wiem czy to wina przepisu czy mojego miksera, piekarnika (albo może to ja nie mam ręki do biszkoptów), ale ciasto z przepisu na delikatne ciasto kawowe również mi nie wyszło. Co do masy, dałam mniej niż w przepisie i wyszła dobra, ale efekt końcowy zepsuło mi niestety to ciasto :(

  34. Mnie, podobnie jak Krystynie, biszkopt nie wyszedł. Nie wiem czy to wina przepisu czy mojego miksera, piekarnika (albo może to ja nie mam ręki do biszkoptów), ale ciasto z przepisu na delikatne ciasto kawowe również mi nie wyszło. Co do masy, dałam mniej niż w przepisie i wyszła dobra, ale efekt końcowy zepsuło mi niestety to ciasto :(

  35. Biszkopt nie wyrósł tak jak na zdjęciu,miałam problem żeby przekroić go na pół,a krem z mleka w proszku był tak przeraźliwie słodki że aż mdły…:( ciasto nie dla mnie,więcej go nie zrobię.

  36. Biszkopt nie wyrósł tak jak na zdjęciu,miałam problem żeby przekroić go na pół,a krem z mleka w proszku był tak przeraźliwie słodki że aż mdły…:( ciasto nie dla mnie,więcej go nie zrobię.

  37. Biszkopt nie wyszedł,nie wyrosło takie wysokie jak na zdjęciu…Masakra poprostu

  38. Biszkopt nie wyszedł,nie wyrosło takie wysokie jak na zdjęciu…Masakra poprostu

  39. Ciasto wyszło smaczne i słodkie, bo przecież takie musi być ;) Moje ciasto ładnie wyrosło, może dlatego, że mąkę wymieszałam z masą jajeczną za pomocą łyżki a nie miksera :)
    Pozdrawiam, N.

  40. Ciasto wyszło smaczne i słodkie, bo przecież takie musi być ;) Moje ciasto ładnie wyrosło, może dlatego, że mąkę wymieszałam z masą jajeczną za pomocą łyżki a nie miksera :)
    Pozdrawiam, N.

  41. Niestety biszkopt nie wyszedł :-( Za mało wyrósł :-(

  42. Niestety biszkopt nie wyszedł :-( Za mało wyrósł :-(

  43. Robiłam z bardzo podobnego przepisu i rzeczywiście w tym przepisie jest za dużo mąki. Poza tym ja zawsze ubijam najpierw białka na sztywno (może dlatego tylu osobom nie wyszedł). Zawsze piekę na większej formie więc proporcje również zwiększyłam

  44. Nie róbcie szkoda czasu i produktów- Robiłam ciasto twarde.Krem niezbyt. A zdjęcie ściągnięte z internetu nie jest to przepis na ciasto ze zdjęcia . Porażka

  45. Nie róbcie szkoda czasu i produktów- Robiłam ciasto twarde.Krem niezbyt. A zdjęcie ściągnięte z internetu nie jest to przepis na ciasto ze zdjęcia . Porażka

  46. To prawda ten przepis to porażka, głównie biszkopt!!!

  47. Jakbym robił placek nie z tego przepisu….biszkopt ani masa nie wyszła taka jak na zdjęciu….w smaku samo mleko w proszku…
    Ale oczywiście może to tylko mi coś nie wyszło….jak nie spr to się nie przekonasz…

  48. No więc tak… Ciasto zrobione i tak jak u większości biszkopt nie wyrósł a masa mega tłusta także kobiety głowy do góry , nie zniechęcać się do pieczenia ciast bo to nie przez brak jakichkolwiek umiejętności wyszedł zakalec tylko wina złego przepisu !! pozdrawiam

  49. biszkopt masakra nie polecam

  50. Monika Grudzińska

    Cudowny, chyba wypróbuję na święta :-) Dziękuję za przepis.

  51. Monika Grudzińska

    Cudowny, chyba wypróbuję na święta :-) Dziękuję za przepis.

  52. Cisto nie wyrosło. Krem paskudny. Nawet nie przypomina w smaku milky waya… Szkoda czasu i pieniędzy. NIE POLECAM!

  53. CIASTO PRZEOKROPNE! kompletnie beznadziejne. Biszkopt niski,suchy,twardy. Krem jakbym masło zagryzała mlekiem w proszku i cukrem. Naprawdę odradzam wszystkim komu życie miłe i kto nie chce mieć rewolucji. Dodam na koniec, że mój piekarnik super piecze a wszystkie składniki zostały dokładnie odmierzone wg przepisu.

  54. Smacznie tutaj :) Zostaję na dłużej i zapraszam do siebie :)

  55. Szkoda produktów na to ciasto. Masa wyszła zólta i smakowała jak roztrzepana margaryna.. Okropieństwo. bez pozdrowień.

  56. Ciasto genialne :) Polecam

  57. Dziękuję :)

  58. Najsmaczniejsze

    Dziękuję :)

  59. Mela, kwestia gustu :) Moja masa wyszła kremowa, a jeśli ktoś lubi mega słodką i mdłą kinder kanapkę to polubi te ciasto – a wiem, że ma sporo zwolenników :)

    A ja pozdrawiam :)

  60. Najsmaczniejsze

    Mela, kwestia gustu :) Moja masa wyszła kremowa, a jeśli ktoś lubi mega słodką i mdłą kinder kanapkę to polubi te ciasto – a wiem, że ma sporo zwolenników :)

    A ja pozdrawiam :)

  61. Wygląda bardzo smakowicie :)
    Muszę też takie upiec mam nadzieje ze mi wyjdzie ;)

    Pozdrawiam

  62. tyle ciast piekłam ale to wyszlo mi najgorzej… robiłam wszystko zgodnie z przepisem a wyszło mi za twarde i w ogóle nie wyrosło. Żenada!!! NIE POLECAM!

  63. tyle ciast piekłam ale to wyszlo mi najgorzej… robiłam wszystko zgodnie z przepisem a wyszło mi za twarde i w ogóle nie wyrosło. Żenada!!! NIE POLECAM!

  64. Angelina, nie wiem co poszło u Ciebie nie tak, ale moje ciasto nie było twarde, słodkie owszem, ale takie właśnie musi być.

  65. Angelina, nie wiem co poszło u Ciebie nie tak, ale moje ciasto nie było twarde, słodkie owszem, ale takie właśnie musi być.

  66. nie wiem czemu przepis ma tyle negatywnych komentarzy. Mnie ten przepis wyszedł. Biszkopt ładnie urósł, krem wyszedł puszysty i biały, w smaku przepyszny. Jedyne co zmieniłam – zrobiłam własną polewę czekoladową bez wykorzystania czekolady ze sklepu, tylko od razu swojej własnej roboty.

  67. Paulina Rafał Kusia

    Do tych którym biszkopt nie wyrósł☺
    Po ubiciu juz białek z cukrem i żółtkami, mąkę, proszek i kakao proponuje wymieszać ręcznie .
    Ja zawsze tak robię i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się żeby biszkopt nie wyrósł wręcz przeciwnie wychodzi wysoki i spokojnie da się go podzielić na 2 części. Polecam ☺

  68. Paulina Rafał Kusia

    Do tych którym biszkopt nie wyrósł☺
    Po ubiciu juz białek z cukrem i żółtkami, mąkę, proszek i kakao proponuje wymieszać ręcznie .
    Ja zawsze tak robię i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się żeby biszkopt nie wyrósł wręcz przeciwnie wychodzi wysoki i spokojnie da się go podzielić na 2 części. Polecam ☺

  69. widocznie zle produkty. masa powinna wyjsć gladka i jasna :) ciasto extra

  70. Najgorszy przepis ever. Nie wiem czy zdjęcie końcowe jest faktycznie do tego przepisu czy wzięte z internetu. Pierwszy raz robiłam ciasto trzymając się w 100% przepisu NIE RÓBCIE TEGO ! Należy:
    – Masę jajeczka zmieszać przy pomocy łyżki lub kopystki delikatnie aby spulchnić masę dzięki temu ciasto nie osiadzie w piekarniku a pięknie wyrośnie: )
    – Zalecana ilość masła do masy jest zbyt duża dodałam 250g w zupełności wystarczy.
    – Ciężko wymieszać masę przy pomocy ręcznego miksera- wszystko ląduje na tobie i dokoła miski. Ja utarłam masę ręcznie.
    – Czekoladę na górę ciasta najlepiej przygotować mieszając dosłownie z odrobina mleka bądź śmietanki- dzięki temu masa będzie bardziej plastyczna podczas nakładania na ciasto i wyeliminuje tzw.”pocenie się czekolady”.
    Na koniec dodam, że wymiary blachy podawane w przepisie oraz proporcje (wysokości) poszczególnych warstw są niemożliwe do uzyskania.
    Bardzo ale to bardzo nie polecam.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*