Łosoś z naleśnikami

Food Blogger Fest II – relacja

W sobotę, 23.02.2013 roku odbyła się konferencja Food Blogger Fest II, organizowana przez portal Ugotuj.to. Spotkanie zorganizowano w siedzibie Agory, a patronat nad wydarzeniem objęła marka Kamis. Tak jak w poprzednim roku, konferencja była bogata w treści merytoryczne i choć tempo wykładów było szybkie, prezentacje były dopracowane, przez co żadna ważna wiadomość nie mogło umknąć.

Łosoś z naleśnikami

Konferencję poprowadziła Małgosia Minta – dziennikarka współpracująca z największymi magazynami kulinarnymi oraz blogerka. Małgosia, jako jedyny polski dziennikarz uczestniczyła we wszystkich edycjach “Cook it Raw”, o których opowiedziała nam w trakcie konferencji.
O trendach w smakach opowiedziała nam Basia Ritz, blogerka i pierwszy polski MasterChef, autorka książki kulinarnej, a o książkach dla kucharzy opowiedziała nam Laura Osęka, która założyła pierwszą w Polsce księgarnię z książkami kucharskimi (Books for Cooks).

Basia Ritz

O pierwszej książce dla niewidomych “Smak na koniuszkach palców” opowiedzieli Marek Kalbarczyk – kucharz z zamiłowania oraz smakosz, współautor książki kucharskiej wydanej w alfabecie Braille’a pt. “Smak na koniuszkach palców” i Piotr Adamczewski – dziennikarz i krytyk kulinarny.

Marek Kalbarczyk

Na konferencji uzyskaliśmy kilka cennych informacji o przepisach prawnych, a przede wszystkim o prawie autorskim dla blogerów, które przekazał nam Łukasz Węgrzyn, prawnik.

W prowadzeniu bloga potrzebna jest wiedza z różnych dziedzin. Ciekawą prezentację przygotowały Julia Fic i Iga Furmańczyk (NextWeb Media), które opowiedziały, jaką rolę w reklamie ma design bloga, natomiast o pisaniu boga i o własnym stylu opowiedziała Ewelina Majdak (Around the Kitchen Table). A jeśli zdarzy się tak, że w prowadzeniu kulinarnego bloga zabraknie inspiracji do gotowania, Natalia Rusinowska (Zmyslowoprzezswiat.blogpsot.com) zachęca sięgnąć po inspirację kulinarną w podróży.

Prelegenci

Na konferencji nie zabrakło też słodkości. Na deser została czekolada i jej produkcja – o procesie przygotowania od ziarna aż do gotowej tabliczki – opowiedzieli Krzysztof Stypułkowski i Tomasz Sienkiewicz z Manufaktury Czekolady.

Manufaktura Czekolady

W przerwie kawowej, był czas na poznanie innych blogerów kulinarnych i dyskusję ze znajomymi oraz prelegentami. Niestety przerwa była za krótka, aby poznać i przywitać się ze wszystkimi, z którymi, na co dzień rozmawiam w sieci.

Spotkanie blogerów

Po zakończeniu konferencji miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach fotograficznych, prowadzonych przez Beatę i Lubo Lipov (Lawendowy Dom). Pod czujnym okiem Beaty i Lubo mogłam poćwiczyć robienie zdjęć potraw, a także zasięgnąć ich porady.

Wątróbka

A już na sam koniec, czekała na nas niespodzianka od marki Kamis – zestaw pysznych i pachnących upominków.

4 komentarze

  1. Aż zachęca do prowadzenia bloga kulinarnego, skoro macie takie fajne imprezy :)
    Wygląda bardzo ciekawie!

  2. Też muszę w końcu uruchomić swojego bloga… już tyle to odkładam.
    Szkoda że mnie tam nie było, chętnie bym posłuchała rad doświadczonych koleżanek…

  3. Aż zachęca do prowadzenia bloga kulinarnego, skoro macie takie fajne imprezy :)
    Wygląda bardzo ciekawie!

  4. Też muszę w końcu uruchomić swojego bloga… już tyle to odkładam.
    Szkoda że mnie tam nie było, chętnie bym posłuchała rad doświadczonych koleżanek…

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*