Czekoladowe babeczki z wisienką – delikatne, lekko słodkie, czekoladowe – to przepis na babeczki idealne. Można je ozdobić różnymi kremami, jednak wydaje mi się, że lekka śmietanka pasuje tu najlepiej. Do tego wisienka kandyzowana i deser jest gotowy. Babeczki mają dość dużo składników, ale robi się je bardzo szybko. Wystarczy zmieszać wszystkie sypkie składniki, następnie dodać mokre składniki, wymieszać i przelać do foremek wyłożonych papilotkami.
Składniki (12 babeczek):
- 130 g mąki
- 220 g cukru
- 20 g gorzkiego kakao
- 110 ml gorącej wody
- 1 jajko
- 110 ml mleka
- 60 ml oleju
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Oraz:
- 400 ml śmietanki 30 %
- 4 łyżeczki cukru pudru (albo do smaku)
- wiśnie kandyzowane
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól). Dodaj jajko, mleko i olej. Wszystko razem zmiksuj (na średnich obrotach).
Dodaj wrzącą wodę i szybko wymieszaj. Ciasto przelej do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości).
Babeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piecz przez około 18-22 minuty. Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubij, pod koniec ubijania dodaj cukier puder do smaku. Ubitą śmietankę przełóż do szprycy i wyciśnij na babeczkach.
Na wierzchu każdej babeczki ułóż czerwoną kandyzowaną wisienkę. Smacznego!
Coś pięknego, dekoracja idealna :)
Coś pięknego, dekoracja idealna :)
mmmmm… mogłabym taką dostać na walentynki ;)
mmmmm… mogłabym taką dostać na walentynki ;)