Tort bezowy

Tort bezowy z orzechami

Poezja, po prostu tort z marzeń, czyli tort bezowy z orzechami. Zapach prażonych orzeszków tak bardzo kusił, że pierwszy kawałek zjadłam na dworze w zimowej scenerii. Dopiero później trafił do zamrażalnika. Tak, postanowiłam go lekko zmrozić. Od razu mówię, że nie wiem jak smakuje cały zamrożony, bo już go nie ma. Zostały tylko zdjęcia.
Jeśli macie nadmiar białek i nie wiecie, co z nimi zrobić – polecam właśnie ten tort. Pewnie zgodzi się ze mną Kasia, z którą postanowiłyśmy upiec ciasto. Miałyśmy do dyspozycji białko na bezy. W składnikach miałyśmy mieć nutellę, śmietankę i orzechy. Jeszcze nie widziałyśmy swoich tortów, wiemy tylko, że oba były pyszne. Smacznego!

Tort bezowy z czekoladą

Tort bezowy z orzechami

Składniki:
Bezy:

  • 4 białka
  • 160 g cukru pudru
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego

Polewa czekoladowa:

  • 100 g śmietanki 30%
  • 100 g nutelli

Oraz:

  • 300 g śmietanki 30 %
  • 50 g orzeszków ziemnych

Tort bezowy

Przygotowanie:
Bezy: Blachę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj 4 okręgi o średnicy 18-20 cm. Piekarnik rozgrzej do 140°C. Białka ubij na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawaj po 1 łyżce cukier puder. Dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny – wymieszaj.

Bezy

Na koniec dodaj drobno zmielone orzeszki ziemne i delikatnie wymieszaj. Pianę delikatnie przełóż na narysowane koła, blaszkę włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut.(piekłam z włączonym termoobiegiem). Po upieczeniu blatów, lekko uchyl piekarnik i zostaw bezy do wystygnięcia.

Bezy orzechowe

Polewa czekoladowa: Do garnuszka wlej śmietankę i dodaj nutellę. Wszystko razem podgrzewaj na średnim ogniu aż do połączenia składników. Następnie polewę ostudź.

Polewa czekoladowa

Następnie ubij schłodzoną śmietankę (300 g) – możesz do smaku dodać łyżeczkę cukru pudru, ale nie jest to konieczne. W między czasie na suchej patelni upraż orzeszki ziemne.

Bita śmietana

Na talerzu połóż jeden bezowy blat, polej polewą czekoladową, i delikatnie rozsmaruj 3 łyżki bitej śmietany. Czynność powtórz z pozostałymi trzema blatami.

Bezy z czekoladą

Ostatnia czwartą warstwę polaną czekoladą i przykrytą czekoladą posyp prażonymi orzechami. Tort bezowy wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc. Ja swój tort wstawiłam do zamrażalnika.

Tort bezowy z orzechami

26 komentarzy

  1. Zupełnie inny :) Ale chętnie zjadłabym choć kawałek dla porównania smaku :)))
    Dziękuję. Świetnie się bawiłam, jak zwykle :)

  2. Kasiu, dokładnie tak, musimy to powtórzyć :D

  3. Wyglada smacznie,jak reszta twoich wypiekow,ale moim ulubionym tortem bezowym jest i pozostanie ten z cukierni Sowa.Robie go w domu sama i wygrywa wszelkie zawody.Polecam!!!

  4. ale bym zjadła..to musi byc pyszne:)))

  5. oj bym go jadła i jadła i jadła…aż bym chyba pękła! pychota

  6. Wygląda pięknie, apetycznie, aż ślinka cieknie!:)

  7. Zupełnie inny :) Ale chętnie zjadłabym choć kawałek dla porównania smaku :)))
    Dziękuję. Świetnie się bawiłam, jak zwykle :)

  8. najsmaczniejsze.pl

    Kasiu, dokładnie tak, musimy to powtórzyć :D

  9. Wyglada smacznie,jak reszta twoich wypiekow,ale moim ulubionym tortem bezowym jest i pozostanie ten z cukierni Sowa.Robie go w domu sama i wygrywa wszelkie zawody.Polecam!!!

  10. strawberriesandcream

    ale bym zjadła..to musi byc pyszne:)))

  11. oj bym go jadła i jadła i jadła…aż bym chyba pękła! pychota

  12. Wygląda pięknie, apetycznie, aż ślinka cieknie!:)

  13. Wygląda pięknie :)

  14. Ten tort … Jest piękny :) Cudo, cudo, cudo!

  15. Ten tort … Jest piękny :) Cudo, cudo, cudo!

  16. Piękny tort Ci się udał :)

  17. Piękny tort Ci się udał :)

  18. Ojej… Piękne! Cud, miód, malina;)
    Rozpływam się jak ta czekolada na talerzu..;))

  19. Ojej… Piękne! Cud, miód, malina;)
    Rozpływam się jak ta czekolada na talerzu..;))

  20. Mega:D Po długich bojach z bezą (brak termoobiegu trochę utrudnia sprawę) torcik wylądował w lodówce:) Jutro degustacja. Mam nadzieję, że udał mi się chociaż w połowie tak dobrze, jak wygląda! <3

  21. Mega:D Po długich bojach z bezą (brak termoobiegu trochę utrudnia sprawę) torcik wylądował w lodówce:) Jutro degustacja. Mam nadzieję, że udał mi się chociaż w połowie tak dobrze, jak wygląda! <3

  22. Wygląda smakowicie, na pewno spróbuję swoich sił :)

  23. Wygląda smakowicie, na pewno spróbuję swoich sił :)

  24. Już drugi raz zabieram się za to dzieło pyszności. Moje beza miała górki i dołki bo nie wyrównałam masy, ale to dodało mu uroku. Zastanawiam się czy aby tort miał bardziej orzechowy smak można zrobić inny krem, a nie samą bitą śmietanę, ja nie mam pomysłu i brak odwagi na zmianę. Ale jest to mega pychotka, teraz robię na zamówienie na urodziny koleżanki, pierwszy debiut na imieninach teściowej :). Dziękuję za taki wspaniały przepis.

  25. Już drugi raz zabieram się za to dzieło pyszności. Moje beza miała górki i dołki bo nie wyrównałam masy, ale to dodało mu uroku. Zastanawiam się czy aby tort miał bardziej orzechowy smak można zrobić inny krem, a nie samą bitą śmietanę, ja nie mam pomysłu i brak odwagi na zmianę. Ale jest to mega pychotka, teraz robię na zamówienie na urodziny koleżanki, pierwszy debiut na imieninach teściowej :). Dziękuję za taki wspaniały przepis.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*